Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće svojevoljno okrenuti leđa vezi sa Kinom iz koje crpi veliki deo političkog kapitala i koju vešto koristi za izgradnju imidža vođe koji gleda i na Zapad i na Istok - ocenio je Evropski savet za spoljne odnose (ECFR) u analizi odredbe nedavno potpisanog dokumenta koja se odnosi na saradnju s kineskom kompanijom Huavej.

Pod naslovom "5G dogovor Srbije s Vašingtonom: Veština provlačenja" autori navode da se na dugačkom spisku obaveza koje su lideri Srbije i Kosova potpisali u Beloj kući 4. septembra, nalazi i nekoliko obećanja koja nisu povezana s dijalogom Beograda i Prištine, uključujući odredbu o zabrani upotrebe 5G opreme "nepouzdanih dobavljača" ili uklanjanje takve opreme ako već postoji.

Iako se u toj klauzuli ne pominju poimence ni Kina, ni Huavej, očito su oni bili meta Vašingtona koji je iskoristio pregovore Srbije i Kosova za nastavak dugotrajne kampanje protiv te kompanije u Evropi - piše EFCR i dodaje da je klauzula 5G odmah podstakla nagađanja o uticaju sporazuma na odnos Srbije i Kine.

Iako bi bilo preuranjeno reći da se Srbija udaljava od Huaveja (a kamoli Kine), priča o 5G "omogućava zanimljivu misaonu vežbu u mapiranju onoga što bi se dogodilo kad bi se predsednik Srbije Aleksandar Vučić ozbiljno držao svojih obećanja Vašingtonu", piše u tekstu.

Kad bi to bio slučaj, politika Srbije prema 5G pružila bi mu jednostavan način da pokaže svoju predanost jer njegova Srpska napredna stranka (SNS) u potpunosti kontroliše parlament - i u potpunosti će kontrolisati vladu, kad bude formirana, navodi ECFR.

S obzirom na apsolutnu kontrolu SNS, srpski parlament bi mogao brzo da usvoji zakon koji sprečava visoko rizične dobavljače da snabdevaju dva privatna telekomunikaciona operatera u zemlji, navodi ECFR.

Još bi lakše bilo da se Huavej zaustavi u snabdevanju državne kompanije Telekom Srbija jer na osnovu državnog vlasništva, vlada može prepraviti popis dobavljača Telekoma Srbije direktnom preferencijalnom nabavkom i tako isključiti Huavej.

Nezvanično, međutim, srpska vlada je zauzela suprotan pristup: između Beograda i Pekinga postoji "neformalno razumevanje" da će Huavej biti glavni partner Telekoma Srbija za instalaciju 5G infrastrukture. I, što je jednako važno, Telekom Srbija i Huavej potpisali su 2017. strateški ugovor za trajnu instalaciju fiksne širokopojasne infrastrukture.

Konačno, s obzirom na to da njena veza sa Srbijom pokriva gusti niz uzajamno korisnih odnosa, moglo bi se čak zamisliti da Kina toleriše odluku Srbije da, recimo, Eriksonu (umesto Huaveju) dozvoli izgradnju srpske 5G infrastrukture.

Budući da Huavejeve kamere za prepoznavanje lica nisu deo sporazuma potpisanog u Vašingtonu, ugovor između srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova i Huaveja verovatno će ostati na snazi, a ti uređaji mogu se širiti po Srbiji koja sve dublje tone u jednopartijski sistem, navodi se u tekstu.

U analizi se ocenjuje da je mnogo razloga da se veruje da srpska vlada neće skoro preduzeti mere za zamenu postojeće opreme Huavej ili izuzeće te firme iz budućih ponuda za 5G, posebno s obzirom na to da ima dovoljno prostora za ignorisanje te odredbe.

Čak su i bogatije zemlje u EU odlučile da ne demontiraju i ne zamenjuju takvu infrastrukturu zbog troškova, obavezujući se na postepeno ukidanje budući da ključne komponente u radio-pristupnim mrežama imaju prosečni životni vek oko pet godina, što znači da ih u svakom slučaju treba redovno zamenjivati.

Vučićeve namere ogledaju se u promeni sporazuma između njegovog prvog nacrta i potpisanog dokumenta: brisanje klauzule koja je postavila petogodišnji rok za uklanjanje 5G opreme od nepouzdanih dobavljača. To sugeriše da srpska strana ne želi da bude vezana za određene rokove i umesto toga kupuje vreme kako bi videla što će se dogoditi s dogovorom, navodi se u analizi.

Za razliku od tri zemlje najnaprednije u sprovođenju memoranduma o razumevanju sa SAD, Estonije, Poljske i Rumunije koje doživljavaju Rusiju kao pretnju, članice su NATO i osećaju se zavisnim od američkih bezbednisnih garancija, Srbija tradicionalno neguje prijateljske odnose s Rusijom i javni diskurs kritikovanja NATO zbog bombardovanja 1999, piše ECFR.

Stoga ne iznenađuje što su, samo nekoliko dana nakon povratka u Beograd, članovi srpske delegacije izjavili da odredba 5G sama po sebi nema nikakve veze s kompanijom Huavej.

Konačno, srpski predsednik neće svojevoljno okrenuti leđa vezi iz koje crpi veliki deo političkog kapitala i koju vešto koristi za izgradnju imidža vođe koji se okreće i prema Zapadu i prema Istoku: -pregovarajući sa SAD i EU dok se udvara Kini i Rusiji kao moćnim saveznicima.

Kineska ulaganja omogućavaju predsedniku da se predstavi kao pokretač zapošljavanja i infrastrukturnih projekata u Srbiji. A Kina je jedna od retkih tema na kojoj srpska politička opozicija stoji uz predsednika, ocenjuje se u analizi.

ECFR zaključuje da trenutno nema odgovora na ključno putanje koja je to podsticajna struktura koja će naterati Srbiju da ozbiljno shvati obavezu o 5G.

Uz sve razgovore o važnosti uključivanja SAD u podsticanje pregovora, sadašnja američka administracija u Srbiji nema puno uticaja, za razliku od Kosova. Primena efikasne poluge u Srbiji zahteva pažljivo promišljenu strategiju koja se temelji na poznavanju ključnih aktera i njihovih preferencija i sprovodi se - u koordinaciji s Evropljanima.

Pored toga, dodaje EFCR, sve dok ne bude evropskog i transatlantskog konsenzusa o zajedničkoj politici 5G, dok ne bude uspostavljena zajednička strategija, srpska strana će odlagati odluke i provlačiti se.

Sudeći po aljkavosti s kojom su u prvom redu sastavljeni vašingtonski sporazumi, može se pretpostaviti da iz Vašingtona neće biti značajnih mera pre novembarskih izbora u SAD, a ako Džo Bajden postane predsednik, Vučić bi mogao biti uhvaćen jer se može očekivati da bi Bajdenova administracija bila temeljitija i strateška u potiskivanju Huaveja iz EU i u efikasnijoj koordinaciji s evropskim saveznicima SAD kako bi se to i dogodilo, zaključuje se u analizi ECFR.

Izvor: Beta

Foto: BETA/New Moment