Predsednik Srbije Aleksandar Vučić protivreči samom sebi kada kaže da se u ratu u Nagorno Karabahu ne koristi srpsko oružje, a očigledno je da, uprkos tvrdnjama Beograda, naoružanje iz Srbije preko privatnih trgovaca bliskih vladajućoj partiji i preko trećih zemalja završava u kriznim žarištima, piše nemačku dnevnik Frankfurter rundšau.

"Svemoćni predsednik Srbije protivreči samom sebi", piše list, navodeći nedavni demanti Vučića da se u ratu Jermenije i Azerbejdžana koriste granate i rakete iz Srbije, i njegovu u izjavu da Srbija "želi mir" i da su to "dva bratska naroda".

Frankfurter rundšau podseća da je Vučić još sredinom avgusta, odgovarajući na kritike Bakua zbog isporuka srpskog oružja Jermeniji, uputio "potpuno drugačiju poruku" i naglašavao da je Srbija Azerbejdžanu prodala "deset puta više oružja" nego Jermeniji.  

"Ako želimo da srpska odbrambena industrija radi moramo nekome prodati naoružanje. Šta god da uradite nećete udovoljiti ljudima", rekao je tada Vučić, i dodao da njega interesuju samo "naše fabrike i odbrambena industrija", piše nemački dnevnik.

Iako su Srbija i Azerbejdžan od 2013. godine potpisali ugovor o strateškom partnerstvu, vlasti u Bakuu su u julu oštro protestovale nakon što je jermenska vojska bombardovala pogranično selo Agdam granatama srpske proizvodnje, a ove nedelje je azerbejdžanski vojni portal "azeridefence.com" objavio da su naselja u azerbejdžanskom regionu Fizuli gađana raketama vazduh-zemlja srpske proizvodnje, piše frankfurtski dnevnik.

Prema pisanju dnevnika, ministar trgovine Rasim Ljajić u julu je "pomalo zbunjeno" potvrdio da je izdata dozvola za izvoz oružja u Jermeniju, a "pošto ta zemlja nije pod sankcijama UN, Beograd formalno-pravno nije napravio nikakvu grešku".

"Rusija, Turska i Izrael važe za glavne snabdevače borbenih sredstava koja sada raspaljuju sukob na Kavkazu. Ali, bilo da je reč o Siriji, Jemenu, Avganistanu ili Nigeriji, sve češće i granate i raketni bacači iz srpskih, uglavnom državnih oružarnica, delom i preko trećih zemalja dospevaju u krizna područja - kao sada na Kavkaz", piše Frankfurter rundšau.

List napominje da vlasti u Beogradu ukazuju da se dozvole za izvoz oružja ni u kom slučaju ne izdaju za ratna područja.

"Ali upada u oči da su privatni trgovci oružjem iz okruženja vladajuće Srpske napredne stranke taj izvozni posao proteklih godina u velikoj meri preuzeli od državne kompanije Jugoimport", piše dnevnik.

Frankfurter rundšau prenosi konstataciju iz komentara portala "nova.rs", da je predsednik Aleksandar Vučić "ili loše obavešten, ili govori neistinu" kada kaže da na Kavkazu nema srpskog oružja, pošto ga "činjenice demantuju jer srpsko oružje puca po Karabahu".

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP