Srbija do kraja godine može u pregovorima s Evropskom unijom otvoriti još jedno poglavlje, i to 8, koje se odnosi na konkurentnost, izjavio je u Briselu evropski komesar za proširivanje Oliver Varheji i takođe naglasio da će poštovanje vladavine prava biti u središtu nove metodologije pregovora koju je prihvatila Srbija.

Komesar Varheji je to rekao 6. oktobra obrazlažući godišnje izveštaje i ekonomski paket za Zapadni Balkan u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta i time odgovorio na pitanje poslanika da li velike zamerke nekih grupa u EP oko nazadovanja vladavine zakona i demokratije u Srbiji mogu zakočiti njen ritam približavanja članstvu u EU.

Varheji se nije saglasio s opaskom u raspravi da je pitanje Kosova "zamrznuti sukob" i rekao da EU ne smatra da je odnos Beograd-Priština zamrznut sukob, već naprotiv, "dijalog za dugoročno miroljubivo rešenje" i da je svedok potpune predanosti i Srbije i Kosova, a nužno je da im pomogne.

"I ja sam se lično založio za to", kazao je on i predočio da se radi na tome da se "nađu mnogi elementi koji će podstaći taj proces u okviru ekonomskog plana (EU), jer je najbolji način da se teškoće prevaziđu da se ljudi koji tamo žive ubede da se može ići napred, uprkos strašnim stvarima iz prošlosti".

Evropski komesar je, na pitanje kako će EU zajamčiti da se svrshishodno troše sredstva od devet milijardi evra paketa ekonomskog oporavka i investicija Unije za Zapadni Balkan, odgovorio da su "pravila vezana za vladavinu prava u novoj metodologiji pregovora veoma jasna i stroga i cilj je da se to sprovodi uporedo s ekonomskom podrškom".

"Poruka regionu je da ako vidimo nazadovanje ili izostanak u tim reformama, za nas će biti jako teško da nastavimo izdvajanje sredstava", objasnio je on.

Za napredak Srbije ka EU potrebno hitno jačanje vladavine prava

Varheji je izjavio da je za napredak Srbije na evropskom putu neophodan istinski dijalog širom političkog spektra i hitno ubrzanje reformi u oblasti vladavine prava.

"Sprovođenje reformi u Srbiji na održiv način zahteva istinski dijalog širom političkog spektra. Izveštaj ohrabruje vođstvo Srbije da hitno ubrza i produbi reforme u oblasti političkih kriterijuma i vladavine prava", kazao je Varheji.

Evropski komesar je rekao da je Zapadni Balkan prioritet za EK "od prvog dana", da je "budućnost svih zemalja u EU".

"To je i naš strateški interes, a ne samo regiona, i radićemo na tome da približimo te zemlje Evropskoj uniji", kazao je Varheji.

Naveo je da je fokus EU sada na dugoročnom socio-ekonomskom oporavku Zapadnog Balkana i da je zbog toga Koledž komesara EU usvojio investicioni paket za region od devet milijardi evra.

On je kazao da investicioni paket obuhvata pet ključnih oblasti, među kojima su transport i infrastruktura, čista energija, životna sredina, digitalna budućnost i privatni sektor i socijalni kapital.

Plan treba da poboljša regionalnu integraciju i da približi Zapadni Balkan jedinstvenom tržištu, rekao je Varheji i dodao da je to "integralni deo procesa" na putu regiona ka EU.

"Jačanje investicija i ekonomskog rasta na Zapadnom Balkanu biće moguće jedino ako se vlade čvrsto obavežu i primene reforme zasnovane na evropskim vrednostima. Reč je o strukturnim ekonomskim reformama, jačanju vladavine prava, borbi protiv korupcije, poboljšanju javne administracije. To mora da bude ispunjeno da bi zemlje regiona napredovale ka EU", naveo je Varheji.

Varheji pozdravio imenovanje Brnabić

Evropski komesar za proširenje je na sednici Spoljnopolitičkog odbora EP izjavio da je izveštaj "ključna smernica" novoj Vladi Srbije za nastavak reformi i dodao da se "nada da će je na taj način i koristiti".

Pozdravio je imenovanje Ane Brnabić za mandatara nove Vlade u Beogradu i naveo da je sada vreme da Srbija "nagazi na gas" na putu ka Evropskoj uniji.

Varheji je rekao da će to biti njegova "glavna poruka" prilikom predstojeće posete Beogradu.

"Imenovanje premijerke Ane Brnabić za mandatara je dobar znak. Nadam se da ćemo od sada, i to će biti moja glavna poruka u Beogradu, nagaziti na gas i videti puni napredak u reformama. Do sada su to izbori sprečavali, dijalog Beograda i Prištine je takođe osetljivo pitanje, ali sada su svi uslovi tu da se papučica gasa stisne do kraja", kazao je komesar EU.

Varheji je kazao da 7. oktobra počinje posetu svim zemljama regiona čijim će zvaničnicima predstaviti izveštaje o napretku i investicioni plan za ekonomski oporavak.

Izvor: Beta

Foto: Evropska komisija