Komesar za susedstvo i proširenje Evropske unije Oliver Varheji ocenio je 8. oktobra u Prištini da je postignut napredak u dijalogu Kosova i Srbije, iako ti pregovori nisu laki.

Posle sastanka sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem, na zajedničkoj konferenciji za novinare, Varheji je rekao da pregovori nisu laki, ali da zamah koji je stvoren mora da se dalje razvija.

Ocenio je da su izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i američki partneri zainteresovani za taj proces.

Evropska unija je pozvala Kosovo da ubrza reforme kako bi investicije koje planira EU "mogle da se realizuju zajedno sa tim reformskim naporima".

Evropski komesar rekao je da bi plan ekonomskih investicija mogao radikalno promeniti pejzaž u regionu u roku od četiri ili pet godina.

"Očekujemo da će ovaj plan podstaći ekonomiju regiona za tri do pet procenata i ovo je značajan doprinos ekonomskom oporavku nakon pandemije. Ključno je imati zajedničko ekonomsko polje na Balkanu, jer će ove investicije doneti koristi samo ako postoji regionalna saradnja", rekao je on.

Hoti je rekao je da će, ukoliko se ne postigne konačni sporazum, Kosovo i Srbija nastaviti kao "dve susedne države koje se ne priznaju".

Ocenio je da je postignut napredak u dijalogu i da se moraju naći načini za prevazilaženje teških tema kako bi se postigao konačni sporazum.

"Napredovali smo od jula. Važno je reći da na Kosovu postoji puni društveni konsenzus za proces dijaloga i naravno da postoje teške teme za koje treba da pronađemo način da ih prevaziđemo kako bismo postigli konačni sporazum", rekao je Hoti.

Premijer Hoti rekao je da je sa evropskim komesarom razgovarao o investicionom planu EU i ekonomskom oporavku u ukupnom iznosu od 28 milijardi evra, od čega je devet milijardi bespovratnih sredstava za Zapadni Balkan.

Budućnost Kosova i Zapadnog Balkana je u EU

Varheji je u govoru poslanicima Skupštine Kosova izjavio da za Evropsku komisiju "nema sumnje da je budućnost Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo, u EU".

Poslanicima je govorio o ekonomskom paketu EU za Zapadni Balkan i kako će EU nastaviti da pomaže Kosovu u borbi protiv pandemije, dok je za plan EU za investicije na Zapadnom Balkanu rekao da će "promeniti izgled Kosova i regiona" i stvoriti stabilnu ekonomiju.

Varheji je poslanike Kosova pozvao da postignu konsenzus o svim pitanjima vezanim za reforme EU jer Skupština "ima ključnu ulogu i ima glavnu odgovornost".

Istakao da je ključna odluka bila ukidanje carine od 100% na robu iz Srbije i BiH, te se trgovina obnovila, a dijalog Kosovo-Srbija uz pomoć EU se nastavio, te je izrazio nadu da će narednih meseci biti napretka u tom dijalogu i "sveobuhvatnog sporazuma".

Varheji je rekao da je Evropska komisija "posvećena liberalizaciji viznog režima za građane Kosova" i da smatra da "Kosovo ispunjava sve kriterijume", ali da u to tek treba "uveriti" države-članice EU.

Evropski komesar je u poseti zemljama Zapadnog Balkana kako bi predstavio plan ekonomskih investicija i nove godišnje izveštaje o napretku u procesu evropskih integracija. Iz Prištine popodne 8. oktobra dolazi u Beograd.

Izvor: Beta

Foto: Oliver Varhelyi Twitter