Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je u Beogradu da novi ekonomsko-investicioni plan EU za Zapadni Balkan ništa neće vredeti ako njegova realizacija ne bude praćena brzim sprovođenjem reformi. Varheji je ocenio da ima još dosta da se radi u dijalogu Srbije i Kosova i da su za svako rešenje potrebni američki partneri.

"Sve investicije ne vrede ništa ako nema pravih uslova za njihovu realizaciju. Veliku važnost pridajemo vladavini prava i moraćemo zaista brzo da krenemo, čim se formira nova Vlada Srbije", rekao je Varheji 8. oktobra posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Varheji je kazao da godišnji izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku Srbije na evropskom putu konstatuje da je "napravljen izvestan napredak, ali da još mnogo toga treba da se uradi".

"Ohrabrujemo novu Vladu Srbije, koja će imati ubedljivu većinu u parlamentu, da se posveti hitnom sprovođenju reformi jer one moraju da idu paralelno sa investicijama", naveo je evropski komesar.

On je kazao da je brzo sprovođenje reformi neophodno za postizanje ciljeva i dodao da bi u tom slučaju neka poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije s EU "mogla da budu otvorena već ove godine".

Varheji je kazao da je investicioni plan EK osmišljen kao regionalni, sa ciljem da se promoviše regionalno tržište, na osnovu ideje Vučića i albanskog premijera Edija Rame o Mini Šengenu.

"Potrebno nam je to u regionu da bi iz ovog plana bio izvučen maksimum. Investicije neće vredeti ništa ako kamioni svaki put moraju da stanu na granici", naveo je.

Kao problem na Zapadnom Balkanu Varheji je izdvojio nedostatak infrastrukture, navodeći da su regionu potrebni novi putevi, železnica, ekonomija koja manje zagađuje i širokopojasni internet.

"Ovaj region može da raste samo kao celina, on ima veliki potencijal, ali su nam potrebne veze među svim glavnim gradovima. Ovaj region dosta zavisi od uglja, ako ga zamenimo gasom, možemo da smanjimo emisije štetnih gasova 60% i to veoma brzo", rekao je evropski komesar za proširenje.

Za rešenje za Kosovo potrebni američki partneri

Povodom dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU, Varheji je kazao da "vidi da ima napretka, ali i mnogo toga što treba uraditi".

"Mislim da pod vođstvom (specijalnog predstavnika EU Miroslava) Lajčaka možemo doći do rezultata, ali to nije lak proces", naveo je.

Varheji je ocenio da ima "dosta preklapanja" između investicionog plana EK za region i dogovora Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa, sklopljenog u Beloj kući 4. septembra.

"Nikad nisam mislio da EU može sama da reši to (kosovsko) pitanje, potrebni su nam naši američki partneri da budu sa nama za svako rešenje", rekao je Varheji.

Vučić: Prihvatio sam kritike Verhejija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je prihvatio kritike komesara za proširenje Olivera Varhejija, koje su upućene na njegov račun zbog "korišćenja funkcije predsednika države čime je pridobijao građane Srbije za stranačku listu koju je vodio".

On je naveo da su zamerke Varhejija bile zbog predlaganja strožijeg policijskog časa zbog epidemije korona virusa, zbog upotrebe sile, kao i intenzivnih odnosa sa Rusijom i Kinom, kao i zbog kupovine pancira.

"Što se tiče pandemije, ja sam ponosan na rad državnih organa i na rad lekara i medicinskog osoblja. Životi ljudi su nam bili najpreči, mnogo važniji od toga da li ću se nekome dopasti ili neću", naveo je Vučić.

Govoreći o investicionom planu za Zapadni Balkan, Vučić je kazao da će evropski poreski obaveznici uložiti veliki novac u region, navodeći da je za Srbiju projekat od najvećeg značaja kompletna internet mreža za ruralna područja i kompjuteri u svim seoskim školama. Vrednost tog projekta je oko 73 miliona evra.

Kako je kazao, veruje da iza 2023. i 2024. godine Srbija može računati na izgradnju puta Beograd-Sarajevo kao i izgradnju pruge.

Varheji: Novi investicioni plan obezbeđuje približavanje regiona jedinstvenom tržištu EU

Na sastanku s predstavnicima platforme nevladinih organizacija Nacionalni konvent o EU (NKEU), Varheji je izjavio da će novi ekonomsko-investicioni plan EU za Zapadni Balkan obezbediti održiv privredni rast i napredovanje regiona na evropskom putu i njegovo približavanje jedinstvenom tržištu Unije.

Varheji je rekao da pandemija korona virusa otežava ekonomski rast i da je EK zato usmerila napore na približavanje regiona EU, pošto između dve strane trenutno postoji "veliki jaz".

"Plan je osmišljen tako da pospeši dugoročan oporavak kroz značajan paket investicija. To će dovesti do održivog privrednog rasta, podržaće primenu reformi, napredovanje na evropskom putu i približavanje jedinstvenom tržištu EU", kazao je Varheji.

On je naveo da će investicioni plan za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija usvojila u utorak, angažovati devet milijardi evra i da se strukturira oko pet prioritetnih inicijativa, među kojima su transport, energetika, životna sredina, digitalna agenda i privatni sektor i omladina.

"Svi ovi sektori će na najbrži način omogućiti ubrzavanje lokalnog privrednog rasta i stvaranje radnih mesta, što će privlačiti nove investicije. Investicioni kapacitet regiona treba da bude pospešen otvaranjem novog instrumenta za garancije koji će mobilisati do 20 milijardi evra investicija, što je trećina bruto domaćeg proizvoda celog regiona", naveo je Varheji.

On je rekao da će investicioni paket u narednih pet godina omogućiti regionu da bude "bolje povezan, konkurentan i sa dinamičnijim privatnim sektorom".

Dodao je da to za Srbiju znači bolje puteve i železničke veze kojima će sve prestonice u regionu biti bolje povezane, kao i ceo Zapadni Balkan sa EU, što će "doneti veći privredni rast i otvaranje novih radnih mesta".

"Daćemo dodatnu podršku za Autoput mira, želimo da završimo obilaznicu oko Niša, da poboljšamo železničku vezu Srbije i Hravtske. Železničke veze Beograda i Podgorice i Beograda i Prištine biće u potpunosti rekonstruisane", kazao je evropski komesar.

On je naveo da će EU podržati i deminiranje Save i rešavanje pitanja uskih grla na Dunavu.

"Plan obuhvata i ogromne ekološke programe koji će povećati kvalitet života građana Srbije. Želimo da završimo transbalkanski koridor za prenos električne energije, radimo na proširenju širokopojasne mreže i na povećanju konkurentnosti privatnog sektora", dodao je Varheji.

On je rekao da se raduje što će se lideri Zapadnog Balkana dogovoriti da razviju zajedničko regionalno tržište koje će biti podržano na samitu u Sofiji u novembru.

"To će pojačati privlačnost i konkurentnost regiona i pretvoriti ga u investiciono čvorište. Integracija i regionalno tržište ne odstupaju od puta ka EU, već služe da se zemlje približe unutrašnjem tržištu Unije", kazao je Varheji.

Varheji s predstavnicima opozicije

Evropski komesar je razgovarao i sa predstavnicima opozicije. Na sastanku su bili predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Djilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbovic, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić i funkcioner Narodne stranke Zdravko Ponoš.

Lutovac je rekao da je na sastanku predožio da pre sprovođenja investicionog plana za Zapadni Balkan u Srbiji treba da se stabilizuje politička situacija i da je za to potrebna medijacija EU.

"Potreban je konkretan dijalog u kojem bi učestvovale relevantne opozicione stranke i predsednici parlamentarnih stranaka", naveo je Lutovac na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Varhejijem.

On je predložio formiranje komisije koja bi se bavila izveštajem Evropske komisije o napretku Srbije, a komisija bi trebalo da bude mešovita i da bude sastavljena od eksperata iz Srbije i Evrope.

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je, komentarišući predlog investicionog plana, da taj novac ne bi trebalo dati bezuslovno jer bi to delovalo kao bezuslovna podrška vlasti u Srbiji. Naglasio je da uslov za dobijanje novca treba da bude napredak u ključnim pitanjima poput vladavine prava.

Izvor: Beta

Foto: Beta