Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da Unija ništa ne propisuje "kao rešenje za sukob Beograd-Priština", ali štagod da to bude, nužni je uslov za napredak ka članstvu u Uniji.

Borel je to rekao 12. oktobra dajući sažeti izveštaj o zaključcima šefova diplomatija EU o dijalogu Beograd-Priština, o kojem ih je u Luksemburgu izvestio specijalni predstavnik Miroslav Lajčak.

"To je složen proces, taj dijalog, on nije uopšte lak, ima emocija, ali se nastavlja... obe strane su predočile spremnost za unapređenje dijaloga, uprkos mučnim, složenim pitanjima", izjavio je Borel.

"Ja lično mislim da je postizanje konačnog sporazuma u dijalogu pitanje meseci, a ne godina, pod uslovom da obe strane delaju konstruktivno, a mi ne propisujemo, već samo posredujemo i ne želimo da veštački ubrzavamo, niti otežemo sa sprovođenjem sporazuma koji su već potpisani i onih koji treba da budu utanačeni".

Borel je time odgovorio na pitanje novinara da li je tačan zaključak da je dijalog u zastoju zato što dve strane ne mogu da se usaglase oko tema pregovora i kako ministri gledaju na zahtev srpskog predsednika Vučića da se jasno kaže da li se Srbiji opipljivo otvaraju vrata članstva u Uniji, ako Srbija treba da donese neke "dalekosežne odluke u vezi s Kosovom", kako je to uoči zasedanja izjavio Lajčak.

Visoki predstavnik EU je rekao da su i srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti istakli privrženost evropskoj integraciji i "oni znaju da kakvo god da bude rešenje za sukob Beograd-Priština, to je nužni uslov za napredak ka Evropskoj uniji".

Lajčak je obavestio šefove diplomatija Unije o razvoju dijaloga i oni su mu dali punu podršku za nastavak posredovanja u pregovorima dve strane.

Ministri su podvukli rešenost EU da se dijalog uspešno okonča i zatražili od Beograda i Prištine da pregovaraju "u dobroj veri i duhu kompromisa", rekao je Borel i naglasio da je "uspeh tog dijaloga od ključnog značaja za stabilnost regiona i same Evropske unije".

Visoki predstavnik EU je naveo da se "dobro zna" da postoji samo jedan dijalog u kojem posreduja Unija, a da su dobrodošle sve inicijative koje to pomažu.

"Mi pozdravljamo ulogu SAD kao važnog partnera, ali onaj koji je posrednik i vodi taj dijalog jeste EU", istakao je Borel i napomenuo da zemlje koje žele da postanu članice Unije moraju da ispune uslov dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje.

Zaključio je da će svaki kandidat za članstvo to postići na temelju sopstvenih zasluga.

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak je 12. oktobra poručio da je dijalog Kosova i Srbije jasno povezan sa njihovom evropskom budućnošću.

"Zahvalan sam na iskrenom interesovanju i snažnoj podršci (ministara spoljnih poslova EU). Današnja diskusija potvrdila je da je dijalog jasno povezan sa evropskom budućnošću Kosova i Srbije", napisao je Lajčak nakon sastanka na svom Tviter nalogu.

Vlada Kosova najavila je da će Lajčak 13. oktobra posetiti Prištinu gde će se u toku popodneva sresti sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem.

Mediji su preneli da će Lajčak posle Prištine posetiti Beograd.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Jean-Christophe Verhaegen, Pool via AP