Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je 15. oktobra u Subotici da Hrvatska podržava Srbiju na njenom putu u Evropsku uniju i dodao da je na tom putu potrebno raditi i na rešavanju otvorenih pitanja koja još opterećuju odnose dve države.

"Došao sam sa porukom jačanja dobrosusedskih odnosa, s porukom mira i pružanja ruke dobrih suseda, kao i da posetim hrvatsku zajednicu u Vojvodini, jer nam je stalo da hrvatska zajednica uživa prava koja ima srpska zajednica u Hrvatskoj, na temelju potpisanog međudržavnog sporazuma", rekao je Grlić Radman novinarima u Subotici.

Prema njegovim rečima, stabilno susedstvo je garant opšte stabilnosti.

"Zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju evropsku perspektivu. I na tom putu Hrvatskoj je ne samo dužnost i obaveza, nego i interes, da ima stabilno susedstvo. Nama je u interesu evropski put Srbije, da delimo iste, evropske vrednosti i mi ćemo na tom putu pomoći Srbiji, ali moramo razgovarati i o otvorenim pitanjima. Da se naša traumatična i teška prošlost više nikada ne ponovi, da gradimo bolju budućnost, u miru i stabilnosti, za naše mlade", poručio je Grlić Radman.

Naveo je da je još uvek nerešeno pitanje 1.869 nestalih osoba.

"Svi oni imaju svoje porodice, rodbinu, i to su sudbine na koje ne možemo ostati ravnodušni. Moramo znati šta se dogodilo, kakva je sudbina tih nestalih osoba", rekao je hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova.

Državni sekretar u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas i predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić potpisali su Ugovor o finansijskoj podršci za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici, vredan 300.000 kuna (oko 40.000 evra), kao i za kadrovsko snaženje hrvatske zajednice u Srbiji, u visini od 200.000 kuna (oko 26.000 evra).

"Hrvatska zajednica u Srbiji oplemenjuje život zajednice, doprinosi boljitku u kulturi, u privredi. Hrvatska stoji uz Hrvate u Vojvodini, i za rešavanje svih otvorenih pitanja nakon formiranja Vlade Srbije", kazao je još Grlić Radman.

On će kasnije danas popodne prisustvovati otkrivanju spomenika biskupu i piscu Ivanu Antunoviću (1815-1888), pokraj Katedrale svete Terezije Avilske u Subotici.

Spomenik se podiže povodom godišnjice Antunovićevog rođenja, a na praznik svete Terezije Avilske, zaštitnice Subotice.

Hrvatski ministar će 16. oktobra u Petrovaradinu prisustvovati svečanosti tokom koje će rodna kuća hrvatskog bana Josipa Jelačića biti predata na upotrebu hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji.

Rodnu kuću bana Jelačića je otkupila i za potrebe hrvatske zajednice obnovila Vlada Srbije, a svečanost se organizuje na dan rođenja Josipa Jelačića. Obnovu kuće pomogla je i Hrvatska, rekao je Gordan Grlić Radman.

On je najavio da će svečanosti prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Hina/Lana SLIVAR DOMINIC