Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak izjavio je da sve što je dogovoreno u pregovorima Srbije i Kosova mora da bude ispunjeno i da na kraju procesa ne treba da ostane nijedno otvoreno pitanje. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Beograd posvećen dijalogu, ali i da insistira na ispunjenju svih sporazuma.

Lajčak je posle sastanka sa Vučićem, 15. oktobra u Beogradu, rekao da je zaključak dvodnevnih razgovora koje je prethodno imao u Prištini da sve što je dogovoreno mora da bude ispunjeno, uključujuči osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Što se tiče ZSO, tu je sve potpisano i treba da se primeni. Sledeći korak je da se pregovara o statusu ZSO i ti pregovori će biti vođeni u Briselu", kazao je Lajčak na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu.

Naveo je da je u Prištini imao 25 sastanaka i da nijedan od njegovih sagovornika "nije rekao da oni neće da ispune obaveze, već je na svim sastancima rečeno da ono što su prihvatili mora da bude ispunjeno, uključujući ZSO".

Dodao je da su pregovori "toliko ozbiljni" da je logično da će Ustav Kosova "morati da se menja". "I niko mi nije rekao da je to nemoguće, Ustav nije Biblija. Ako se dogovaramo o ozbiljnim stvarima, to mora da se odrazi u ustavu", rekao je specijalni predstavnik EU.

Predsednik Vučić rekao je da je na sastanku sa Lajčakom izrazio punu posvećenost Beograda nastavku dijaloga sa Prištinom ali i da je insistirao na punoj primeni Briselskog sporazuma iz 2013. godine i na formiranju ZSO.

Vučić je u obraćanju novinarima najavio da će delegacije iz Beograda ići u Brisel na nastavak dijaloga "i na tehničkom i na najvišem nivou".

"Imali smo dobar, racionalan i ozbiljan sastanak o budućnosti dijaloga. Analizirali smo postignuto i dogovorili nastavak dijaloga. Izrazili smo i mislim, zajedničku ocenu koja je dobra i zadovoljavajuća o ekonomskim kretanjima koja postoje i koja tek treba da budu podstaknuta između Beograda i Prištine, prvenstveno u smislu slobode protoka ljudi, robe, kapitala", kazao je Vučić.

Naveo je da je u razgovoru sa Lajčakom insistirao na punoj implementaciji Briselskog sporazuma iz 2013. godine, odnosno na formiranju ZSO.  "To je uslov bez koga se ne može očekivati uspešan nastavak dijaloga", kazao je predsednik Srbije.

On je ocenio da je evropska budućnost "veoma važna" za Srbiju, kako zbog većeg broja investicija tako i zbog vrednosti za koje se, kako je rekao, Srbija bori i zalaže.

"Pozicija Srbije u svetu će biti snažnija što smo bliže punopravnom članstvu u EU a naš evropski put je značajno određen napretkom u odnosima sa Prištinom", rekao je Vučić.

Petković: ZSO odmah i u skladu sa Briselskim sporazumom

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je u razgovoru sa Miroslavom Lajčakom da ZSO mora biti formirana "odmah" i sa nadležnostima koje joj pripadaju po briselskim dogovorima.

Petković je ocenio da je po pitanju formiranja ZSO "na testu ne samo volja Prištine da se problemi rešavaju dijalogom, već i sposobnost EU kao posrednika u dijalogu da garantuje sprovođenje dogovorenog", saopštila je 16. oktobra Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

"ZSO ima samo jedan cilj, da zaštiti položaj i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a poslednjih nedelja bili smo svedoci da ni prava ni bezbednost Srba ne mogu biti zaštićeni u sadašnjem političko-pravnom okviru u našoj južnoj pokrajini", rekao je Petković.

Izvori EU: Konačno rešenje traži dalekosežnu odluku Beograda

Diplomatski zvaničnici EU ocenili su da je za rešenje odnosa Beograda i Prištine nužna "dalekosežna odluka" Beograda, koja će značiti pristanak na vid samostalnosti Kosova a za Srbiju otvoriti članstvo u EU, i da će to biti plod složenog i nimalo lakog procesa kroz dijalog.

Ti izvori su agenciji Beta u Briselu rekli da je jasno da za "Beograd to mora biti prihvatljivo rešenje", u koje će posrednici i ključni činioci u EU morati da "veoma argumentovano ubede srpskog predsednika Aleksandra Vučića".

Za EU će "dalekosežna odluka" Beograda svakako biti "sveobuhvatno konačno rešenje" odnosa s Prištinom, koja to može protumačiti i kao priznanje, ali je presudno važno da to dve strane prihvate.

Evropske diplomate su ocenile da će ceo složeni i mukotrpni postupak pregovora potrajati, ali da ni Beograd ni Priština nemaju kud već da dođu do rešenja ako žele da se svako svojim putem uključi u Uniju.

"EU posrednici, ali i ključne članice Unije će, svakako, za pristanak Beograda morati da zaista veoma argumentovano ubede srpskog predsednika Vučića", rekli su ti izvori.

Izvori u EU su takođe istakli i da sporazum o Zajednici srpskih opština (ZSO) mora biti sproveden bez odlaganja, a pitanje mišljenja ustavnog suda Kosova o ZSO nije stvar koja se tiče Srbije kao pregovarača i EU kao posrednika, već to "same vlasti, političari i strukture unutar Kosova moraju međusobno razjasniti".

Na pitanje agencije Beta o odgovoru EU na insistiranje predsednika Vučića "šta Srbija zauzvrat dobija", evropski izvori su uzvratili da Beograd bez sumnje dobija članstvo u EU, ali da to znači i da Srbija mora da ispuni i sve uslove, od vladavine prava do potrebnog stepena ekonomske snage.

Izvor: Beta

Foto: Beta