Investiranje u železnicu, njen oporavak i razvoj, prioriteti su Agende povezivanja za Zapadni Balkan, rekao je direktor Transportne zajednice za Jugoistočnu Evropu Matej Zakonjšek.

"Cilj Transportne zajednice je integracija transportnih tržišta naših članica u regionu sa EU", istakao je Zakonjšek.

On je 20. oktobra na onlajn konferenciji Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) naveo da su železnice jedan od najzelenijih načina transporta, kao i da je Srbija "kičma" železnice Zapadnog Balkana.

"Železnica mora da bude povezana sa vodnim putevima, za koje imamo neke od konkretnih projekata, poput obezbeđivanja plovnosti Save i Dunava", kazao je direktor Transportne zajednice.

Zakonjšek je kao neke od prioriteta istakao i bezbednost na putevima i olakšavanje transporta robe i ljudi.

"Olakšavanje prelaska granice podrazumeva meke mere, poput usklađenog radnog vremena carinskih vlasti ili stanica na kojima prelaze samo kamioni", objasnio je on.

Šef sektora za saradnju Delegacije EU Ingve Engstrom rekao je da je u cilju praćenja Agende za povezivanja sa EU Evropska komisija 2015. godine izdvojila milijardu evra.

"Do sada je investirano 200 miliona evra samo u Srbiji kroz grantove i to je šest projekata u domenu transporta, dok bi vrednost ukupnih investicija i za ostale projekte trebala da bude 2,6 milijardi", izjavio je Engstrom.

Prema njegovim rečima, cilj investicija je otvaranje radnih mesta, poboljšanje privrednih i ekonomskih veza regiona i EU.

Direktor Regonalne privredne komore za Moravički i Raški administrativni okrug Zvonko Tufegdžić rekao je da će obnavljanje železničkog saobraćaja obezbediti ekonomski i privredni potencijal tog kraja.

"Ovo područje bi ponovo moglo da postane železničko čvorište, jer Kraljevo spaja železničke koridore 10 i 11, što bi ostvarilo direktnu vezu sa Centralnom i Zapadnom Evropom", kazao je Tufegdžić.

Prema njegovim rečima najveću korist će imati stanovništvo, otvaranjem radnih mesta, potom metalska industrija koja ima najveći problem pri transportu, auto i drvna industrija, kao i rudarstvo.

Stručnjak za energetiku Gligo Vuković kazao je da su investicije u toj oblasti usmerene na projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

"Jedan od najvećih projekata iz oblasti energetike je transbalkanski električni koridor koji će pomoći i razvoj obnovljivog sektora, kao i gasno povezivanje Srbije i Bugarske, koje je u pripremi", rekao je Vuković.

Izvor: Beta

Foto: Beta