Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je 28. oktobra da će to biti proevropska vlada, političkog i ekonomskog kontinuiteta i da će, u skladu sa potrebama građana, izazovima sa kojima se suočava i rezultatima koje ima, otvoriti nove teme koje će dalje doprineti snazi Srbije i kvalitetu života u njoj.

"Srbija je danas finansijski i ekonomski stabilna zemlja. Zemlja u kojoj je nezaposlenost na rekordno niskom nivou od 7,3%, prosečna neto plata veća od 500 evra i zemlja u kojoj se plate i penzije kontinuirano povećavaju. Zemlja koja je ušla u period stabilnog rasta čija je stopa jedna od najvećih u ovom delu Evrope, a ove godine će verovatno biti najveća", kazala je Brnabić u Skupštini Srbije obrazlazući program nove vlade.

Ona je istakla da će nova vlade imati šest ciljeva - borba protiv virusa COVID-19 i jačanje zdravstva, očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, borba protiv organizovanog kriminala i sveobuhvatni rat protiv mafije, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavina prava i ubrzanje reformi na evropskom putu, i dalje ekonomsko jačanje Srbije.

"Buduća vlada Srbije, ukoliko dobijemo vašu podršku, imaće 21 resor i dva ministra bez portfelja. Ponosna sam na činjenicu da imamo šest potpuno novih ministara i čak 11 žena koje će voditi neke od najkompleksnijih resora u vladi. Ja sa ovog mesta pozivam privredu i sve druge čionioce u društvu da prate primer koji danas dajemo – i kao Vlada, ali i vi kao Skupština koja u ovom trenutku ima skoro 40% žena u poslaničkim klupama", rekla je Brnabić.

Govorići o oblastima koje su važne za ekonomski rast Branić je navela da je to pre svega poljoprivreda jer se više nego ikada pokazala tokom pandemije korona virusa da je Srbija bila jedna od retkih zemalja na svetu koja ni u jednom trenutku nije imala nestašice hrane i osnovnih životnih namirnica.

Važne oblasti za novu vladu biće, kako je istakla, veštačka inteligencija, kultura i kreativne industrije, turizam, zaštita životne sredine.

"Za sve ovo, potrebna nam je efikasna i odgovorna državna uprava", kazala je Brnabić.

Ukazala je da je "najozbiljnija reforma" koja čeka novu vladu uvođenje platnih razreda, "kako bi svi u javnoj upravi bili plaćeni u odnosu na radno mesto i odgovornost posla jednako, a ne da njihove plate zavise od toga gde, i u kojoj, državnoj ustanovi rade".

"Moramo brže raditi na reformi javnih preduzeća. Ovo je zahtevan proces u koji smo već ušli uz podršku partnera kao što je Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodni monetarni fond (MMF). Ova reforma neće samo pomoći budžetu, već će značajno podići konkurentnost naše privrede", rekla je Brnabić.

Najavila je uvođenje socijalnih karta koje će omogućiti da građani koji su u najtežem ekonomskom položaju budu vidljiviji u sistemu, kako bi blagovremeno ostvarili prava na potrebnu podršku.

Populaciona politika će, kako je rekla, u novoj vladi biti stavljena u rang ministarstva, a jedna od prioritetnih zadataka biće dodatne izmene Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Govoreći o novom resoru u vladi, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, ona je kazala da će to ministarstvo raditi na unapređenju dijaloga i saradnje sa organizacijama civilnog društva.

Jedan od prvih zadataka tog ministarstva biće, kako je istakla, "da postavi osnovu za dalji rad na Strategiji za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva kao sveobuhvatnog dokumenta kojim ćemo zajedno sa civilnim društvom odrediti pravce naše dalje saradnje".

"Кroz sve izazove koji su pred nama, Srbiju moramo voditi i štititi kao suštinski slobodnu, nezavisnu i suverenu državu koja je na evropskom putu – i u političkom i u vrednosnom smislu, ali koja čuva svoje prijateljske odnose i sa Ruskom Federacijom, Кinom i svim ostalim našim partnerima, i gradi sve bolje odnose sa SAD", rekla je Brnabić.

Dodala je da će vlada nastaviti da vodi politiku aktivnog umrežavanja, "predano radeći na aktivnom ubrzavanju evropskih integracija, regionalnoj saradnji, proširivanju veza sa ostalim partnerima širom sveta, kao i jačanja svog prisustva u međunarodnim organizacijama i transnacionalnim forumima", kao i da će raditi na primeni "Mini šengen" kako bi se olakšalo slobodno kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala.

"Uprkos svima izazovima, a biće ih mnogo, moramo da čuvamo mir. Mir i stabilnost su preduslovi za očuvanje svega što smo stvorili i ostvarenje svih ostalih planova koji će dalje ojačati našu zemlju i kvalitet života u njoj", rekla je Brnabić.

Za članove buduće vlade ona je predlažila: Branka Ružića za prvog potpredsednika Vlade i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Branislava Nedimovića za potpredsednika Vlade i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Zoranu Mihajlović za potpredsednicu Vlade i ministarku rudarstva i energetike, Nebojšu Stefanovića za potpredsednika Vlade i ministra odbrane, Maju Gojković za potpredsednicu Vlade i ministarku kulture i informisanja, Sinišu Malog za ministra finansija, Anđelku Atanasković za ministarku privrede, Irenu Vujović za ministarku za zaštitu životne sredine, Tomislava Momirovića za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Tatjanu Matić predložila je za ministarku trgovine, turizma i telekomunikacija, Maju Popović za ministarku pravde, Mariju Obradović, za ministarku za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Gordanu Čomić za ministarku za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Aleksandra Vulina za ministra unutrašnjih poslova, Nikolu Selakovića za ministra spoljnih poslova, Jadranku Joksimović za ministarku za evropske integracije, Zlatibora Lončara za ministra zdravlja, Dariju Кisić Tepavčević za ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Radimora Ratka Dmitrovića za ministra za brigu o porodici i demografiju, Vanju Udovičića za ministra omladine i sporta, Milana Кrkobabića za ministra za brigu o selu, a Nenada Popovića i Novicu Tončeva za ministre bez portfelja.

"Izazovna vremena su pred nama, ali 2025. godine Srbija mora biti zemlja u kojoj su prosečne plate 900 evra, a prosečne penzije iznad 400 evra, zemlja u kojoj je nezaposlenost na nivou evrozone, zemlja modernog obrazovanja i infrastrukture, dobro povezana, lider u naprednim tehnologijama i digitalizaciji, zemlja perspektive i zemlja pobednik u svakom smislu, a za to svako od nas mora da da sve od sebe svaki dan", poručila je Brnabić novim ministrima.

Ubrzanje evropskih integracija

Mandatarka je izjavila da je nova Vlada koju predlaže "proevropska", i da je njen zadatak da "u narednom periodu ubrza proces evropskih integracija".

"Promena Ustava Republike Srbije u delu pravosuđa neophodan je korak u daljem osnaživanju vladavine prava i daljem usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama i evropskim standardima", rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je u prethodnom mandatu Vlada Srbije, nakon opsežnih javnih konsultacija koje su trajale nešto više od 18 meseci, kao i konsultacija i podrške Venecijanske komisije, Skupštini uputila inicijativu za izmenu Ustava kako bi pravosuđe, "koje je svakako nezavisno", bilo nezavisno od bilo kakvih i svih političkih uticaja, ali i mnogo efikasnije i odgovornije prema građanima.

"Nastavićemo da podržavamo izmene Ustava u oblasti pravosuđa u cilju pronalaženja najboljih rešenja za naš pravni sistem", rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da je u mandatu prethodne Vlade, što se tiče medijskog prostora, usvojena Medijska strategija za period do 2025. godine.

"Vlada je ovaj posao uradila u partnerstvu sa medijskim i novinarskim udruženjima, čiji predstavnici su činili polovinu članova Radne grupe za izradu Medijske strategije", kazala je Brnabić i dodala da su ceo proces podržali Misija OEBS-a i Delegacije EU u Srbiji, kao i Ambasada Norveške i Fondacija Кonrad Adenauer.

Ona je najavila da je ista Radna grupa nastavila i rad na Akcionom planu za implementaciju strategije, za koji je najavila da će biti jedan od prvih dokumenata na dnevnom redu nove Vlade, kao i da se nakon toga "mora nastaviti rad na čitavom setu izmena medijskih zakona".

Srbija neće odustati od Zajednice srpskih opština

Nova vlada će imati ogromne političke izazove, pre svega u odnosima sa Prištinom, nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa i problema u uspostavljanju Zajednice srpskih opština, od koje se neće odustati, rekla je Ana Brnabić.

Srpska strana "drži reč i stoji iza našeg potpisa" (kada su u pitanju pregovori sa Prištinom u Briselu) i "to prirodno i normalno očekujemo i od drugih kako bi u dobroj veri nastavili dalje razgovore".

"Nova Vlada će nastaviti da vodi politiku zaštite vitalnih nacionalnih interesa, mira i saradnje kada je u pitanju Кosovo i Metohija, sa ciljem zaštite našeg naroda, kulturne i verske baštine na Кosovu i Methohiji, ali i mira i stabilnosti u čitavom regionu. Prioriteti će biti nastavak vođenja pregovora sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, unapređenje ekonomskog razvoja i uslova života srpskog stanovništva na Кosovu i Metohiji i podrška povratku interno raseljenih lica", rekla je Brnabić.

Ona je navela da će i na ovom važnom pitanju, za koje je rekla da je "možda i najveći izazov za dugoročno održivu bezbednost i stabilnost čitavog regiona", Vlada Srbije sve svoje aktivnosti i sve svoje poteze do detalja koordinirati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa predstavnicima srpskog naroda na Кosovu.

"Nacionalno i političko jedinstvo po ovom pitanju naš je apsolutni prioritet", rekla je Brnabić.

Izvor: Beta

Foto: Beta