Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je obavešten da je Specijalni sud za ratne zločine potvrdio optužnicu protiv njega. Tači je rekao da će se odazvati pozivu i da podnosi ostavku na funkciju predsednika. Hašim Tači je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

"Pre nekoliko trenutaka zvanično sam obavešten da je pretpretresni sudija Specijalizovanih veća potvrdio optužnicu protiv mene. Ovo nisu laki trenuci za mene, moju porodicu i vas koji ste me podržali. Blisko ću sarađivati sa pravdom i od ovog trenutka sam dostupan pravdi", kazao je Tači 5. novembra na  na vanrednoj konferenciji za novinare u Prištini.

Pozvao je građane Kosova da danas, više nego ikada, ne gube nadu, strpljenje i veru. "Pozivam vas da razmislite o tome koliko smo kao nacija stekli u ove tri decenije", rekao je Tači.

Ocenio je da je optužnica protiv njega i njegovih drugova mala cena "koju moramo platiti za slobodu naše zemlje".

"Ponosan sam što smo se sa međunarodnom zajednicom i našim saveznicima borili protiv genocida, protiv Miloševića i izborili svoju slobodu", rekao je Tači.

Posle ostavke Tačija, dužnost šefa države vršiće, u skladu sa ustavom, predsednica parlamenta Vjosa Osmani.

Predsednica parlamenta će obavljati dužnost do izbora novog predsednika, a najduže šest meseci. U slučaju da i posle roka od šest meseci predsednik ne bude izabran ide se na vanredne parlamentarne izbore.

Specijalni sud takođe je potvrdio optužnicu protiv predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija.

Veselji je izjavio da je 4. novembra obavešten o potvrđivanju optužnice i da je preduzeo neophodne mere da dobrovoljno otputuje u Hag kako bi odgovorio na optužbe.

Kancelarija specijalizovanog tužioca saopštila je ranije da je 24. aprila poslala Specijalizovanim većima Kosova, sa sedištem u Hagu, na razmatranje optužnicu sa deset tačaka, u kojoj su Tači, Veselji i drugi optuženi za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, prisilni nestanak osoba, progon i mučenje.

"Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni krivično su odgovorni za približno 100 ubistava. Zločini uključuju stotine identifikovanih žrtava kosovskih Albanaca, Srba i Roma i političkih protivnika", navodi se u optužnici.

Vlada Kosova je povodom potvrđivanja optužnice protiv bivših rukovodilaca Oslobodilačke vojske Kosova saopštila da "duboko veruje u pravednu borbu OVK za slobodu zemlje".

"Oslobodilačka vojska Kosova se borila za oslobađanje naše zemlje, za zaštitu praga, a ne u stranim zemljama, i kao takva uživala je podršku međunarodne zajednice koja je kulminirala NATO bombardovanjem" 1999. godine,  saopštila je vlada 5. novembra.

Vlada Kosova ukazala je i da se niko ne može smatrati krivim bez konačne odluke nadležnih organa pravosuđa. "Nosioci institucija kao i građani Kosova uvek su bili i nastavljaju da budu primer poštovanja i saradnje s lokalnom i međunarodnom pravdom", navela je vlada u Prištini.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP