Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je 26. novembra da očekuje značajan napredak Srbije na evropskom putu u narednih pola godine. Nakon što su predstavnici vlada Srbije i Francuske potpisali sporazum o saradnji na realizaciji prioritetnih infrastrukturnih projekata vredan 581 milion evra, Vučić je rekao da Srbija na putu evrointegracija računa na podršku francuskih prijatelja.

Vučić je rekao da će Srbija, kroz neke značajne reforme koje će sprovesti 2020. i 2021. godine, olakšati svojim prijateljima da štite njene interese u nastavku procesa integracija.

"Znamo što je to što moramo da uradimo. Imamo jedno teško pitanje, a to je pitanje Kosova. Ostala pitanja su za naše dobro, a to je vladavina prava, i to ćemo da uradimo", rekao je Vučić nakon sastanka s francuskim ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Frankom Riesterom.

Istakao je da na evropskom putu Srbija računa na podršku svojih francuskih prijatelja.

"Pristupili smo promenjenoj metodologiji i do polovine 2021. očekujemo da ostane neotvoren samo jedan klaster. Za to će biti potrebno mnogo truda, rada i podrške. Ostaje da se vidi da li ćemo uspeti, a očekujemo da dobijemo podršku Francuske", rekao je on.

Vučić i Riester su u zgradi Predsedništva u Beogradu prisustvovali potpisivanju sporazuma dve vlade o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji.

Predsednik Srbije je ocenio da će ti sporazumi biti veoma značajni za modernizaciju elektro-mreže i omogućiti da se do kraja 2021. počne sa radovima na prvoj liniji metroa u Beogradu, između Makiša i Mirijeva, koja bi spojila obale Save i Dunava sa centrom grada.

On je rekao da ne može da kaže koja će biti cena izgradnje metroa, jer projekat još nije završen, ali da očekuje da ta cena neće biti niža od 4,4 milijarde evra.

Vučić je rekao da je to ogroman novac ali da će uticati na povećanje BDP u 2022. i 2023. godini i da će sprovođenje tog projekta biti važno ne samo za Beograd, nego i za ostatak Srbije.

"Izgradnja metroa nije samo način da se reši problem saobraćaja u gradu u kojem ima skoro dva automobila po porodici. To je pitanje prestiža i snage jedne države i hvala Francuskoj i predsedniku Emanuelu Makronu koji nas podržava u tome, kao i na evropskom putu", rekao je Vučić i dodao da će Srbija biti prva u Evropi po stopi rasta.

Riester: Sporazum važan korak u odnosima Srbije i Francuske

Francuski ministar za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Frank Riester izjavio je u Beogradu da sporazum o saradnji na realizaciji prioritetnih infrastrukturnih projekata u Srbiji predstavlja važan korak u privrednim i političkim odnosima dve zemlje.

Vrednost potpisanog sporazuma je 581 milion evra, od kojih će 454 miliona biti uloženo u izgradnju prve linije beogradskog metroa, dok je 127 miliona namenjeno unapređenju efikasnosti elektrodistributivne mreže u Srbiji.

Posle sastanka s predsednikom Srbije i potpisivanja sporazuma sa ministrom finansija Sinišom Malim, Riester je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je izgradnja metroa "krajnje simboličan čin za modernizaciju Beograda i cele Srbije" koji će olakšati život milionima ljudi.

"Sporazum naglašava čvrstu nameru da se naše kompanije uključe u projekat beogradskog metroa, Francuska garantuje kao država izvozne uslove i kredite za ovaj projekat. Uspeh u naporima da se ovaj projekat ostvari navodi nas da verujemo u dobru budućnost naših odnosa", kazao je Riester.

Naveo je da će studija izvodljivosti za metro koju radi francuska kompanija Ežis biti gotova 2021. godine.

Riester je rekao da sporazum ima i ekološku dimenziju, jer podrazumeva uvođenje "pametne" elektroenergetske mreže koja će pomoći EPS da bolje upravlja energetskom potrošnjom u Srbiji.

On je kazao da je francuska agencija za međunarodni razvoj pre godinu dana došla u Beograd da bi u regionu, konkretno u Srbiji, pratile sve zajedničke projekte i dodao da će Francuska povećati prisustvo u Srbiji.

"Francusku i Srbiju veže istinsko i veliko prijateljstvo koje seže duboko u prošlost i koje se vremenom osnaživalo. Danas vidimo nove plodove tog prijateljstva u privredi, ima puno i privrednih i političkih i diplomatskih stvari koje možemo zajedno za radimo", naveo je francuski ministar.

Dodao je da je poseta predsednika Francuske Makrona Srbiji jula 2019. "dala novi zamah" saradnji dve zemlje u svim oblastima.

Riester je rekao i da će sa predstavnicima francuske poslovne zajednice u Beogradu razgovarati o mogućnostima povećanja francuskog prisustva u Srbiji.

"U francuskim firmama u Srbiji zaposleno je 12.000 ljudi i taj broj raste. Po povratku u Pariz imaću vrlo konktretne razgovare s nekim kompanijama koje žele da dođu u Srbiju. Francuska će biti sve prisutnija u Srbiji", kazao je Riester.

On je naveo da Francuska "u punoj meri podržava" Srbiju na njenom evropskom putu i podsetio da je Makron pozdravio odluku Srbije da pređe na novu metodologiju u okviru pregovora o članstvu sa EU.

Dodao je da Francuska podržava i dijalog Beograda i Prištine i da Makron tom procesu "pridaje veliku važnost".

Govoreći o vakcinama protiv korona virusa, Riester je rekao da se Francuska angažovala da pristup njima bude "najširi mogući za stanovništvo, kako u zemlji tako i širom sveta".

Dodao je da između Vučića i Makrona "postoji velika bliskost viđenja i gledanja na stvari" o tom pitanju.

Mali: Izradnja metroa deo programa Srbija 2025

Ministar finansija je istakao da je potpisani sporazum važan iz dva razloga, jer je projekat izgradnje metroa deo programa "Srbija 2025" i zato što će izgradnja metroa i unapređenje elektrodistributivne mreže biti izvori rasta srpske ekonomije.

On je podsetio da je program "Srbija 2025" predstavljen krajem 2019. i da podrazumeva ulaganje 14 milijardi evra dodatnog novca u putnu i železničku infarstrukturu, u izgradnju kanalizacione i vodovodne mreže i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, sa ciljem da prosečna plata na kraju 2025. bude veća od 900 evra.

"Deo tog programa je i izgradnja metroa u Beogradu. Potpisivanjem sporazuma smo korak bliže ostvarenju tog cilja. Očekujemo početak radova krajem 2021. godine, krenućemo na Makiškom polju", rekao je ministar finansija Srbije.

"Drugi razlog zašto je ovaj sporazum važan je što je Srbija lider u Evropi po BDP u 2020. Po projekcijama Evropske komisije i MMF, bićemo lideri i u naredne dve godine, a da bismo taj plan ostvarili neophodno je da pronalazimo nove izvore rasta. Izgradnja metroa i unapređenje elektrodistributivne mreže jesu izvori rasta srpske ekonomije. Kada počne gradnja metroa, to će pokrenuti celu privredu napred", naveo je Mali.

Izvor: Beta

Foto: Beta