Članovi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo pozdravili su kontinuiranu stratešku posvećenost Prištine evropskom putu i ​​dijalogu sa Srbijom uz posredstvo EU.

Učesnici sastanka pozdravili su nastavak briselskog dijaloga Beograda i Prištine u julu, posle imenovanja specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i ukidanja kosovskih taksi i mera reciprociteta prema Srbiji, navodi se u zajedničkoj izjavi posle video konferencije 30. novembra.

"Na sastanku je naglašen značaj kontinuiranog angažovanja u dobroj veri u pregovorima radi postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa. To je ključno za napredak Kosova i Srbije na putu ka EU. Učesnici su se složili da svi dosadašnji dogovori treba da budu poštovani i sprovedeni", navodi se.

Na sastanku je, kako se navodi, razmotren napredak Kosova na evropskom putu posle objavljivanja izveštaja Evropske komisije o Kosovu za 2020. godinu, a učesnici su razgovarali o nedavnim važnim dešavanjima u vezi s ispunjavanjem političkih kriterijuma, kao i o situaciji u vezi s ekonomskim kriterijumima, finansijskom saradnjom i primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju iz 2015.

Učesnici su se složili da postoji hitna potreba za ubrzanjem reformskih procesa koji zahtevaju veći fokus svih političkih aktera i efikasnu strukturu koordinacije u kosovskim institucijama, piše u zajedničkoj izjavi.

"Učesnici su ponovo ukazali na značaj liberalizacije viznog režima za građane Kosova. Odluka o tom predlogu ostaje na razmatranju u Savetu. Razgovarali su o reformskim prioritetima u oblastima među kojima su vladavina prava i pravosudne reforme, poštovanje osnovnih prava, reforma javne uprave, ekonomski razvoj, obrazovanje i zapošljavanje", navodi se.

Što se tiče Specijalizovanih veća Kosova, što je zvaničan naziv suda za ratne zločine nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova, čije je sedište u Hagu, učesnici su, kako se navodi, "pohvalili saradnju na koju su nedavno bile spremne kosovske vlasti i uhapšeni".

"Učesnici su se složili o značaju aktivnog učešća Kosova u regionalnoj saradnji, posebno u primeni Akcionog plana za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta i Zelene agende za zapadni Balkan, koji su usvojeni na samitu EU i Zapadnog Balkana u Sofiji 10. novembra, kao i u sprovođenju zelene i digitalne tranzicije", stoji u zajedničkoj izjavi.

Sastanku je predsedavao šef evropske diplomatije Žozep Borel, a Evropsku komisiju predstavljao je komesar za proširenje Oliver Varheji.

Kosovsku delegaciju predvodio je premijer Avdulah Hoti, a na sastanku su učestvovali i zamenik premijera Driton Selmanaj i ministri u Vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla, Agim Veliju, Hikmete Bajrami, Selim Selimi, Besijan Mustafa i Vesel Krasnići, dodaje se.

Izvor: Beta

Foto: Beta