Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenili su 11. decembra da programi prekogranične saradnje imaju za cilj da građani osete opipljivu i održivu korist.

"Cilj teritorijalnih programa je da iz sredstava EU zaista doprinesemo da svaki građanin u svakom delu Srbije oseti neku korist od ovog procesa", rekla je Joksimović na onlajn konferenciji o prekograničnoj saradnji.

Ona je dodala da svi projekti u pristupnom procesu zavise od novog budžeta EU i navela da "ima naznaka da će se neki kompromis postići danas na Savetu EU".

"Politika proširenja nije u fokusu kao ranijih godina što ne treba da nas obeshrabri nego da nas motiviše da svi zajedno i EU i Zapadni Balkan u pristupnom procesu smanjimo razlike, da kontinent Evrope bude ujedinjen u pravom smislu te reči i postane konkurentniji na svetskom tržištu", rekla je Joksimović i dodala da će to doneti korist svakom građaninu EU i svakom građaninu Srbije.

Programi prekogranične saradnje su programi koje Srbija ima sa Bugarskom, Mađarskom, Rumunijom, Hrvatskom, BiH, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom.

Do danas je iz ovih programa bio sproveden 1.151 projekat ukupne vrednosti 406 miliona evra.

"Radimo intenzivno na tome da sve zainteresovane strane sa lokala - opštine, regionalne razvojne agencije, civilno društvo, nevladine organizacije, udruženja - povežemo sa kolegama iz opština prekograničnih sa kojima dele interes i potrebe za novom vrstom održivog razvoja u svojim sredinama", rekla je Joksimović.

Sem Fabrici naveo je da mu je drago što je Srbija posvećena ovim programima jer je to već tradicionalno važan deo saradnje Srbije i EU.

"Prekogranična saradnja je pre svega bitna za ljude koji žive sa obe strane granice, koji inače sarađuju, ali to treba produbljivati", rekao je šef delegacije EU u Srbiji.

Pandemija korona virusa, naveo je on, donela je dosta poteškoća i sa pomoći koju EU pruža različitim državama, da je dobro da i "one same razvijaju tu sposobnost i održivost".

"Svi smo pogođeni Kovidom-19 i mi pokušavamo da održimo nivo implementacije ovih projekata i naša podrška je tu da pokušamo da pronađemo alternativne načine kako da se ovi projekti sprovedu", rekao je Fabrici.

Izvor: Beta

Foto: Beta