Srbija je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) ponovo glasala protiv usvajanja rezolucije kojom se osuđuje ruska okupacija ukrajinskog poluostrva Krima.

Generalna skupština UN je 16. decembra usvojila rezoluciju "Situacija sa ljudskim pravima u Autonomnoj Republici Krim i gradu Sevastopolju, Ukrajina".

Tom rezolucijom se osuduju nastojanja Rusije da legitimiše pokušaj aneksije Krima, uključujući automatsko nametanje ruskog državljanstva štićenim osobama i promenu demokratske strukture stanovništva, objavljeno je na sajtu svetske organizacije.

Za usvajanje rezolucije glasale su 64 zemlje, 23 su bile protiv, a 86 je bilo uzdržano.

Po podacima sa sajta UN, tu rezoluciju su, između ostalih, podržale SAD, Velika Britanija, Nemačka i Francuska.

Pored Srbije, protiv su glasale i Rusija, Kina, Kuba, Severna Koreja, Belorusija, Jermenija, Kirgistan, Iran, Sirija...

Sve bivše jugoslovenske republike podržale su tu rezoluciju, osim Bosne i Hercegovine (BiH) koja je bila uzdržana.

Rezoluciju su podržale i Mađarska, Rumunija, Bugarska, Albanija i Grčka.

U saopštenju Ambasade Ukrajine u Beogradu od 17. decembra navodi se da ta ažurirana ukrajinska "rezolucija jasno definiše nelegitimnost organa i službenika Ruske Federacije na Krimu" kao "okupatorsku vlast Ruske Federacije".

U tom dokumentu se navodi da Rusija ne ispunjava svoje međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava.

"Usvojeni dokument olakšaće sprovođenje međunarodne inicijative za deokupaciju Krima - Krimske platforme", dodaje se u saopštenju Ambasade Ukrajine uz zahvalnost "svim prijateljskim državama koje su podržale usvajanje ove rezolucije".

Srbija je 7. decembra glasala protiv rezolucije Generalne skupštine UN kojom se od Rusije traži da što pre prekine "privremenu okupaciju" Krima, ukrajinskog poluostrva koje je pripojila 2014.

Izvor: Beta

Foto: Beta