Ustavni sud Kosova presudio je da je glas koji je skupštini bio presudan prilikom formiranja vlade Avdulaha Hotija bio nevažeći i da u roku od 40 dana moraju biti raspisani izbori. Iz kabineta predsednice potvđeno je da će odluka biti poštovana i da će početi konsultacije o datumu prevremenih izbora.

Ustavni sud je usvojio žalbu pokreta Samoopredeljenje i ocenio nevažećim glas poslanika Etema Arifija, uz obrazloženje da prema ustavu i izbornim zakonima lice koje je pravnosnažno osuđeno u poslednje tri godine ne može biti kandidat za poslanika niti steći važeći mandat u Skupštini Kosova.

Poslanik Etem Arifi iz Partije Aškalija je 3. juna u parlamentu glasao za vladu Avdulaha Hotija, koja je tada izabrana sa 61 glasom, od ukupno 120. Arifi je prethodno bio pravosnažno osuđen na 15 meseci zatvora zbog finansijskih malverzacija.

Sud je ocenio da odluka Skupštine Kosova od 3. juna 2020. godine nije u skladu sa ustavom, jer vlada premijera Avulaha Hotija nije dobila većinu glasova svih poslanika, te da predsednik mora da raspiše izbore koji moraju biti održani najkasnije 40 dana od dana raspisivanja.

Presuda nema retroaktivno dejstvo i u skladu sa načelom pravne sigurnosti odluke vlade ostaju na snazi, saopštio je sud 21. decembra.

Prema ustavu, izbore na Kosovu raspisuje predsednik i oni moraju biti održani najkasnije 40 dana od dana raspisivanja.

Iz kabineta vršioca dužnosti predsednice Kosova Vjose Osmani potvrđeno je da će ona početi konsultacije o datumu izbora.

Šef kabineta predsednice Kosova Faton Peci rekao je da se o odlukama Ustavnog suda ne raspravlja i da će Osmani 22. decembra započeti konsultacije sa političkim strankama da bi se odlučilo o datumu održavanja prevremenih parlamentarnih izbora.

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljutfi Haziri izjavio je da njegova stranka, koja je deo vladajuće koalicije, prihvata i poštuje odluku Ustavnog suda.  "DSK prihvata odluku suda, tu nema diskusije. U drugoj smo političkoj situaciji", rekao je Haziri.

Haziri jekao da će Kosovo ići na izbore, u nadi da će time biti stvorena politička stabilnost.

Lider Alijanse novo Kosovo Bedžet Pacoli ocenio je da je Kosovo u najizazovnijem periodu i da je sada potrebna zrelost i poštovanje odluke da se izađe na birališta u januaru.

Pacoli je posle odluke Ustavnog suda Kosova pozvao sve stranke da se kandiduju sa vizijom koja Kosovo čini boljim, a ne sa mržnjom i nezadovoljstvom.

Poslanica Demokratske partije Kosova Ariana Musliu-Šoši izrazila je zadovoljstvo odlukom suda, uz ocenu da su izbori neophodni "pošto vlada i Skupština nisu radili".

"Trenutna koalicija ne može da vlada i Skupština nije u stanju da funkcioniše. Naši građani moraju izraziti svoju volju glasajući za svoju budućnost", rekla je Musliu-Šoši.

Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani ocenio je da je odluka kojom se zabranjuje kandidovanje za poslanika Skupštine Kosova svakog ko je osuđen u periodu od tri godine pre izbora, sa profesionalnog stanovišta vrlo čudna

Hasani je za TV Dukađini rekao da nije tačno da u izveštaju Venecijanske komisije Saveta Evrope, koji se citira, piše ono što govori Ustavni sud.

Bivši predsednik Ustavnog suda rekao je da se po tom principu lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti recimo, može kandidovati za premijera zemlje, ali ne i za poslanika Skupštine Kosova.

Direktor Kosovskog instituta za pravdu Ehat Miftari rekao je da odluka Ustavnog suda sprečava da se na predstojećim izborima kandiduju mnoge ličnosti koje su pravosnažno osuđene na kaznu zatvora ili uslovne kazne.

Miftaraj je za prištinsku kablovsku televiziju Kanal 10 ocenio da je odlukom Ustavnog suda u suštini onemogućeno kandidovanja određenih ličnosti među kojima su Aljbin Kurti, Aljbulena Hadžiu, Donika Kadaj-Bujupi, Faton Topali i mnogi drugi osuđeni za krivična dela, čak i uslovno.

Prema njegovim rečima, svi oni neće moći da se kandiduju na izborima koji će biti održani u januaru ili februaru ove godine.

Osnovni sud u Prištini je u januaru 2018. godine, proglasio krivim četvoro poslanika u Skupštini Kosova Aljbina Kurtija, Doniku Kadaj-Bujupi, Aljbulenu Hadžiu i Fatona Topalija za korišćenje suzavca u Skupštini Kosova 2015. godine. Oni su osuđeni na zatvorske kazne koje su preinačene u uslovne.

Izvor: Beta

Foto: Skupština Kosova