Premijerka Ana Brnabić rekla je 24. decembra da je osećala obavezu da kao neko ko vodi Krizni štab prva u Srbiji primi vakcinu protiv korona virusa i da time pokaže da veruje u Agenciju za lekove i medicinska sredstva, u medicinske radnike i u sve koji su "danonoćno radili na odobravanju vakcine" kompanije Fajzer. Brnabić je rekla i da je ona prvi premijer u Evropi koji je primio vakcinu protiv korona virusa.

Ona je novinarima ispred Instituta "Torlak" nakon primanja vakcine kazala da se današnjim danom obeležava početak kraja pandemije i najavila da se "od danas nadalje nećemo zaustavljati dok ne pobedimo korona virus i na ovaj način".

Prema njenim rečima, Srbija će imati dva miliona doza u prvom kvartalu 2021, a da će "milion svakako biti u januaru".

Premijerka je rekla da je imala dogovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da njih dvoje prime dve različite vakcine protiv virusa i da će on primiti vakcinu iz sledećeg kontigenta, odnosno od proizvođača vakcina koji sledeći stigne.

Brnabić je kazala da će najveća doza vakcina stići od kineskog prozvođača Sinofarma i navela da će predsednik verovatno primiti vakcinu tog proizvođača.

"Vakcina je stvar medicine. To je način na koji vi spašavate čovečanstvo od bolesti", navela je Brnabić.

Dodala je da svakakve teorije zavere o tome pripadaju "nekom Trećem oku" i nisu za ozbiljnu raspravu.

Prema njenim rečima, očekuje se da početkom januara stigne dodatnih 16.000 doza vakcina kompanije Fajzer.

Navela je i da se tokom januara očekuju značajno veće količine kineske i ruske vakcine.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je rekla da je za danas planirano da se vakciniše 150 korisnika domova za stare u Beogradu i 100 korisnika domova u Novom Sadu.

"U Beogradu su uključeni i privatni domovi za stare", rekla je Kisić Tepavčević i dodala da su "da bi se stvorio imunitet, potrebne dve doze vakcine.

U Srbiju je dostavljeno 4.875 doza vakcina kompanije Fajzer, a najavljeno je da će prvo biti vakcinisani građani u gerontološkim centrima.

"Vakcine će pristizati i mi ćemo se vakcinisati u skladu sa operativnim planom i prioritizacijom koja je napravljena", rekla je Kisić Tepavčević, nakon što je primila vakcinu.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je nakon što je primio vakcinu protiv virusa korona da je vakcina koja je registrovana u Srbiji za upotrebu sigurna i bezbedna i da iza toga stoji Agencija za lekove i medicinska sredstva.

Izvor: Beta

Foto: Beta/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC