Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 28. decembra u Narodnoj skupštini da je vlada koju vodi proevropska i da evropske integracije ostaju strateški prioritet Srbije, ali i da, po njenom mišljenju, sam pristup Evropskoj uniji zavisi pre svega od zemalja članica.

Govoreći o predloženim zaključcima na Izveštaj Evropske komisije za 2020. godinu o kojima raspravljaju poslanici, Brnabić je istakla da vlast pažljivo analizira svaki izveštaj o napretku i trudi se da u evropske integracije ide "najbrže, ali i najkvalitetnije što može".

U predlogu zaključka koji je predsedniku parlamenta podnelo 15 poslanika, Skupština Srbije konstatuje preporuke Evropske komisije i "pozdravlja napore Vlade Srbije preduzete u cilju ispunjavanja kriterijuma za članstvo u EU".

Navodi se i da će parlament "ostati aktivno uključen u drugu fazu međustranačkog dijaloga", uz posredovanje Evropske unije, radi postizanje međupartijskog i društvenog konsenzusa o pristupanju EU.

Ovo je prvi put da Narodna skupština razmatra izveštak EK.

Premijerka je navela da treba ispuniti sve što je potrebno, doneti zakone i strategije, ali da je od toga važnije "suštinski menjati stvari".

"Da li će i kada Srbija postati članica EU, na kraju krajeva zavisi isključivo od volje i političke spremnosti država članica EU, ali naš posao je da se reforme koje implementiramo na evropskom putu odražavaju na kvalitet života građana Srbije", rekla je premijerka.

Brnabić je dodala da evropske integracije počivaju na tri stuba, od kojih je prvi ekonomija i da je tu urađeno najviše.

"Drugi stub je reforma javne uprave koja se suštinski svodi na uvođenje elektronske uprave" rekla je Brnabić.

Kao treći stub istakla je vladavinu prava i najavila da će se Vlada Srbije time naročito baviti.

Brnabić je rekla da je u toj oblasti dosta toga ispunjeno, Skupština je usvojila Kodeks ponašanja poslanika, izabran je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, izabrani su članovi Državbog veća tužilaca.

Premijerka je dodala da je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković povukla sve sudske postupke protiv medija, usvojen je Akcioni plan za sprovođenje Medijske strategije, formirana je Radna grupa za bezbednost novinara.

Kada je reč o izbornim uslovima, takođe je formirana radna grupa za implementaciju preporuka ODIHR,rekla je Brnabić ali i dodala da je ponosna kakvi su bili izborni uslovi na poslednjim izborima jer su kako je rekla "bili mnogo bolji nego 2012. godine".

Premijerka je navela da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom ali da će nastaviti da insistira na formiranju Zajednice srpskih opština.

Brnabić je zahvalila partnerima iz EU koji se trude da grade poverenje i pomažu celom zapadnom Balkanu da se približi EU u procesu integracija.

Poslanici će razmotriti zaključke na izveštaj EK, a glasanje je najavljeno za 29. decembra.

Izvor: Beta

Foto: Beta/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC