Norvežanin Jan Bratu preuzeo je dužnost novog šefa Misije Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) u Srbiji. OEBS je saopštio da je ambasador Bratu radio kao diplomata na Zapadnom Balkanu mnogo godina i da veoma dobro poznaje region.

Jan Bratu bio je šef Misije OEBS na Kosovu od 2016. do 2020. godine, a pre toga je pet godina bio ambasador Kraljevine Norveške u Prištini i pet godina u Bosni i Hercegovini.

Od 2000. do 2006. godine bio je u norveškom ministarstvu spoljnih poslova zamenik generalnog direktora i šefa Odeljenja za Zapadni Balkan, zadužen za politiku Vlade Norveške na Zapadnom Balkanu, koordinaciju aktivnosti ambasada u regionu i njihove programe pomoći vredne približno 100 miliona evra godišnje.

Prethodno je bio predstavnik norveškog Ministarstva spoljnih poslova u OEBS zadužen za Zapadni Balkan, a 1999. je kao predstavnik predsedavajućeg OEBS učestvovao na pregovorima o Kosovu u Rambujeu.

Od 1996. do 1999. godine bio je savetnik za pitanja Balkana, zadužen za predloge i koordinaciju norveške politike i inicijativa u regionu.

Pre toga je služio kao prvi sekretar i savetnik za ekonomska pitanja u Ambasadi Norveške u Londonu. Prvi sekretar bio je u i norveškim ambasadama u Kuvajtu i Saudijskoj Arabiji.

Ambasador Bratu (1954) ima doktorat iz političkih nauka sa Univerziteta u Oslu, a profesionalni diplomata je od 1985. godine.

Dužnost šefa Misije OEBS u Beogradu preuzeo je 1. januara od Italijana Andrea Oricija.

Jan Bratu je drugi norveški diplomata na čelu Misije OEBS u Srbiji. Prethodno, tu dužnost je od 2006. do 2009. obavljao ambasador Hans Ola Urstad.

Od 1. januara i jednogodišnji mandat predsedavajućeg OEBS preuzela je jedna skandinavska zemlja - Švedska.  

Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde izjavila je da će njena zemlja kao predsedavajuća "promovisati sveobuhvatni bezbednosni koncept OEBS, sa posebnim naglaskom na ljudska prava, demokratiju i rodnu ravnopravnost".

Dodala je da će Švedska nastojati i da doprinese rešavanju konflikata u regionu OEBS, panevropske organizacije koja okuplja 57 zemalja Evrope, centralne Azije i Severne Amerike.

Za generalnog sekretara OEBS početkom decembra 2020. godine je posle dužih pregovora i višemesečnog vakuuma na čelu organizacije, izabrana nemačka diplomatkinja Helga Šmid, dotadašnja generalna sekretarka Evropske službe za spoljnu politiku i bezbednost (EEAS), na čijem je čelu visoki predstavnik Žozep Borel.

Izvor: Beta, OEBS

Foto: OEBS