U očekivanju govora Džoa Bajdena koji 20. januara preuzima mesto predsednika SAD, javnost i mediji u Evropskoj uniji su priličnu pažnju dali i ciljevima američke spoljne politike, koje je obelodanio budući šef američke diplomatije Toni Blinken, istakavši da je Bajden uveren da SAD mogu doprineti napretku Kosova, ali i Srbije.

Blinken je to izjavio u Spoljnopolitičkom odboru Senata SAD na pitanje senatora Rona Džonsona hoće li nova američka administracija poraditi i na rešavanju pitanja Kosova i Srbije.

Budući šef Stejt departmenta je naglasio da "pozdravlja delanje vezano za Kosovo i Srbiju".

I, kako je Blinken rekao u odgovoru senatoru Džonsonu, "izabrani predsednik je, kao što znate, u prošlosti posvetio mnogo vremena tim zemljama i mislim da on deli vaše uverenje da ima stvari koje mi možemo učiniti da pomognemo napretku Kosova, kao i Srbiji da ide napred".

Budući američki državni sekretar je kao ključne ciljeve zaokreta u spoljnoj politici u odnosu na odlazećeg predsednika Donalda Trampa, istakao da SAD žele da "ponovo udahnu snagu" savezništvu sa Zapadnom Evropom i drugim strategijskim partnerima.

On je naglasio da "kad smo zajedno, u mnogo boljem smo položaju da se suprotstavimo pretnjama Rusije, Irana i Severne Koreje i da odbranimo demokratiju i ljudska prava".

"Tu američko vođstvo i dalje ima snagu", dodao je Blinken i predočio da se "Amerika vraća na međunarodnu pozornicu" i multilateralne strukture svetskih odnosa.

On je podvukao da izabrani američki predsednik Bajden posebno "oštriji stav ima prema Kini", rekavši da se "s Kinom moramo sučeliti sa pozicije snage, a ne slabosti".

Blinken je naveo i da će nova vlada u Vašingtonu nastojati da se s Rusijom dogovori o produžetku sporazuma o razoružanju i ograničavanju strategijskih nuklearnih arsenala.

Demokratska vlast SAD, kako je stavio do znanja, neće promeniti odluku Trampa o priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela i premeštanju američke ambasade u Jerusalim, naglasivši da je Bajden za rešenje "dve države" kao ishod palestinsko-izraelskog sukoba, ali da je za Ameriku "sveto pitanje bezbednosti Izraela".

On je takođe stavio do znanja spremnost Bajdenove administracije da se ponovo uključi u međunarodni sporazum o nuklearnim kapacitetima Irana, pod uslovom da postoje jasni dokazi da Teheran neće raditi na proizvodnji nuklearnog naoružanja.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP