Kineska ofanziva šarma na Balkanu posebno je uspešna u Srbiji zato što prisustvo Pekinga kao alternativnog finansijera Beograd lišava obaveze da ispuni neprijatne zahteve Zapada koji se tiču vladavine prava i kosovskog pitanja, piše švajcarski dnevnik Noje ciriher cajtung (NZZ).

Dnevnik podseća da je Kina tokom pandemije u mngim delovima sveta svojom pomoći pokušala da izazove simpatije, a da u Evropi u tome nigde nije bila tako uspešna kao u Srbiji, što je za Peking mnogo više od pukog podizanja ugleda.

"Peking se više od desetleća trudi da utisne veći trag u regionu. Balkan je za veliki projekat inicijative 'Pojas i put', kojim bi trebalo osigurati kontrolu nad najvažnijim trgovačkim putevima, od izuzetnog značaja kao koridor prema srednjoj Evropi", piše list.

"Zemlje, koje kao Srbija imaju tesne kontakte sa Evropskom unijom, a ne dele njene državno-pravne obaveze, posebno su atraktivni partneri", piše NZZ.

Dnevnik dodaje da "to što region sada uživa samo još malu pažnju, povećava manevarski prostor Pekinga, ali i potrebu regionalnih aktera da potraže nove partnere".

"I dok je Kina u početku nastupala samo kao finansijer velikih infrastrukturnih projekata, poslednjih godina je diverzifikovala svoj angažman u regionu" pa se tako u Srbiji gradi i "saradnja u oblasti naoružanja ili telekomunikacija", a "u novije vreme pažnju su privukle kineska ulaganja u energetski sektor  i tešku industriju", piše NZZ.

"Postoji i saradnja ispod radara. Fondacija Konrad Adenauer, bliska (nemačkoj vladajućoj) Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) nedavno je u zveštaju opisala i kako je Peking u više balkanskih država pokušao da putem medijskih projekata utiće na javno mnjenje", dodaje švajcarski dnevnik.

NZZ piše da su u prvom talasu pandemije i druge države na Balkanu primile pomoć Kine, ali da to nigde nije izazvalo takav odjek kao u Srbiji. Čak ni u Crnoj Gori, koja je, kako navodi list, od svih balkanskih država finansijski najzavisnija od Pekinga.

Dnevnik prenosi i ocenu Vuka Vusanovića iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "inscenirao prijateljstvo sa Kinom" pošto mu je to "pružilo spoljnopolitički manevarski prostor i ojačalo njegovu međunarodnu pregovaračku poziciju".

"To važi utoliko pre, što u dogledno vreme nedostaje verodostojna evropska perspektiva. Beograd već dugo vodi politiku klackalice u odnosima sa svetskim silama, a Peking, prema rečima Vuksanovića, postepeno potiskuje i Moskvu sa mesta najvažnijeg 'nezapadnog' partnera", piše NZZ.   

Prijateljstvo sa Kinom donosi dividende i u unutrašnjoj politici, pošto vlada uz pomoć Kine može da se predstavi kao neko ko rešava probleme, piše dnevnik.

"Dugoročni troškovi za Srbiju, zbog vladajuće netransparentnosti, samo retko dopiru do javnosti", primećuje švajcarski dnevnik, dodajući da tako ni do danas nije poznato koliko je Beograd platio za kinesku vakcinu.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta