Izrael i Kosovo uspostavili su 1. februara diplomatske odnose na virtuelnoj ceremoniji održanoj u Jerusalimu i Prištini. Ministar spoljnih poslova Izraela Gabriel Aškenazi i njegova koleginica sa Kosova Meliza Haradinaj Stubla potpisali su zajedničku deklaraciju o uspostavljanju odnosa, prenele su agencije.

Aškenazi je rekao da je on odobrio "zvaničan zahtev Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu".

Uspostavljanju odnosa Kosova i Izraela prethodili su sporazumi o normalizaciji odnosa postignuti u proteklim mesecima između jevrejske drave i četiri arapaske zemlje, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom, navodi Frans pres i dodaje da te države nisu priznale Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Kosovo, međutim, priznaje Jerusalim kao izraelsku prestonicu, navode izraelski mediji.

Ograničenja putovanja, uključujući zatvaranje izraelskog međunarodnog aerodroma Ben Gurion, uvedena da se zaustavi naglo širenje korona virusa, onemogućila su da se ceremonija održi kako je uobičajeno.

Izrael je prvi put virtuelno uspostavio odnose sa nekom zemljom.

Ceremonija se završila otkrivanjem ploče koja će biti postavljena na ulazu u buduću Ambasadu Kosova u Jerusalimu.

Izraelski mediji navode da će Kosovo u budućnosti otvoriti ambasadu u Jeruslimu i da će biti treća zemlja koja je to učinila posle SAD i Gvatemale.

Kosovo do sada nije priznalo Izrael, ne zato što se muslimanska većina u toj zemlji tome protivila, već zato što jevrejska država nije priznavala Kosovo takođe, ne želeći da podržava uniltaralno proglašenje državnosti.

Izrael je strahovao da bi to stvorilo opasan presedan koji bi sledili Palestinci, navode izraelski mediji i podsećaju da je odluka o priznanju doneta u septembru na samitu lidera Kosova i Srbije u Beloj kući u prisustvu tadašjeg predsednika Sad Donalda Trampa.

Podseća se takođe da su se Rusija i Srbija protivile da jevrejska država prizna Kosovo.

"Danas ispisujemo istoriju, upostavljamo diplomatske odnose između Izraela i Kosova. Ovo je prvi put u istoriji da se diplomatski odnosi isptavljaju putem Zuma (aplikacija ZOOM)", rekao je Aškenazi.

"Danas Izrael postaje 117. zemlja koja priznaje Republiku Kosovo kao nezvisnu i suverenu zemlju", rekla je ministarka Kosova.

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani ocenila je nakon što su Kosovo i Izrael uspostavili diplomatske odnose da su međusobni odnosi zasnovani na solidarnosti i prijateljstvu dva naroda.

"Odnosi naša dva naroda su u prošlosti bili jaki i zasnivali su se na solidarnosti i prijateljstvu. Čin uspostavljanja diplomatskih odnosa otvara put za produbljivanje bilateralne međuinstitucionalne saradnje, kao i u drugim oblastima od zajedničkog interesa", kazala je Osmani.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu, gde se sastao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, da Beograd nije nimalo srećan zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela i Kosova i da to neće pozitivno uticati na odnose Srbije sa jevrejskom državom.

"To je bilo očekivano već šest meseci, zato u Vašingtonu (4. septembra) i nismo hteli da potpišemo dokument zajedno s Albancima i Amerikancima. Nismo hteli to da podstičemo, već da podstaknemo Izrael da to ne uradi, ali Izrael je izabrao da im je Amerika najvažnija. To neće sjajno uticati na naše odnose, ali otvara neke druge perspektive o kojima ne bih sada da govorim", rekao je Vučić TV Pink.

Vučić je rekao i da kod kosovskih Albanaca ne vidi želju za postizanjem kompromisnog rešenja sa Beogradom.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP