Srpski predsednik Aleksandar Vučić i šef francuske države Emanuel Makron su ti koji treba da objasne koje "inovativne zamisli" i predloge vide za rešenje kosovskog "Gordijevog čvora", a Evropska unija kao posrednik u dijalogu Beograd-Priština za suštinski cilj ima "normalizaciju odnosa dve strane, što niko neće moći da zaobiđe", rečeno je agenciji Beta u sedištu EU u Briselu.

"Takođe na kraju mora da dođe do priznavanja jer bez toga ni Srbija, ni Kosovo ne mogu ući u EU", rekli su Beti upućeni zvaničnici u sedištu EU, komentarišući izjavu Vučića u Parizu da je spreman da sasluša "inovativne ideje" Emanuela Makrona kako bi se došlo do kompromisnog rešenja za Kosovo, kao i poruku francuskog predsednika da je "spreman da podrži neka nova rešenja" koje je iznosio srpski predsednik.

Francuski predsednik je istakao da je s Vučićem "razgovarao u punom poverenju", uključujući "rizike koje je on s tim u vezi preuzeo, predlažući u više navrata neka nova rešenja" . "Ja sam spreman da mu se u tome pridružim", naveo je Makron.

Izvori EU su Beti istakli da "to što može biti ‘inovativno’ jeste pristup i način, put koji vodi do završetka građevine tog procesa, ali to je ipak okvir, zidovi, ne ono suštinsko".

"A kad je reč o inovativnim rešenjima, o tome treba pitati francuskog i srpskog predsednika da kažu šta pod time podrazumevaju", naglasili su izvori u Briselu.

"Jedino rešenje jeste", predočili su, "normalizacija odnosa i niko to ne može izbeći, kao i konačno priznavanje koje će se dogoditi, jer bez toga ni Srbija, ni Kosovo neće biti u stanju da se pridruže EU".

Upućeni zvaničnici u EU su podvukli da "Francuska stalno daje podršku" delovanju specijalnog izaslanika Unije u Dijalogu Miroslava Lajčaka, "a Pariz je to samo ponovio, kao što i Nemačka i druge članice Unije sve pružaju snažnu podršku Lajčaku".

"To je podrška", kako su objasnili, "Lajčakovoj misiji, njegovom angažmanu i svemu što on čini da unapredi Dijalog".

Francuski predsednik je istakao "punu podršku" Lajčaku, dodavši da će "ostati uz nemačku kancelarku Angelu Merkel koja je i lično angažovana u tome" da se reše odnosi Beograda i Prištine.

Makron je dodao da će o tome razgovarati i s budućim premijerom Kosova posle tamošnjih izbora.

Šef francuske države je stavio do znanja da je s Vučićem 1. januara imao "višestruki dijalog od poverenja", podvukavši da su za odnose Beograd-Priština "jedina rešenja koja su naravno prihvaćena i priznata od obe strane i što će omogućiti da se konačno reši ovo pitanje u srcu Evrope".

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP