Čestitka predsednika SAD Džozefa Bajdena povodom Dana državnosti Srbije, u kojoj je izrazio podršku sporazumu Beograda i Prištine koji bi bio usredsređen na međusobno priznanje, u Beogradu je protumačena kao "signal da Srbiju očekuju novi pritisci", dok su političari na Kosovu pozdravili "jasnu" podršku američkog predsednika nezavisnosti Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je, povodom poruke predsednika Bajdena o podršci Srbiji u postizanju sporazuma sa Kosovom koji je fokusiran na međusobno priznanje, da se taj termin ne pominje ni u jednom sporazumu i rezoluciji.

"Mi razumemo da je to nova američka politika, bilo je pokušaja da se taj termin nametne kao nešto što je trebalo da prihvatimo kao konačno rešenje i u Vašingtonu. Već sam im jedanput u lice rekao u Beloj kući šta mislim o međusobnom priznanju i moj odgovor neće biti drugačiji", rekao je Vučić 7. februara novinarima.

Džozef Bajden je u čestitki Vučiću povodom Dana državnosti Srbije poručio da će SAD i dalje podržavati Srbiju u evropskim integracijama, reformama i postizanju trajnog sporazuma sa Kosovom "koji je fokusiran na međusobno priznanje".

"I dalje ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i pružamo vam podsticaj da i dalje preduzimate teške korake ka postizanju tog cilja, uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje", poručio je Bajden u čestitki.

Kako je saopšteno iz Vučićevog kabineta, Bajden je rekao da se raduje saradnji sa predsednikom Srbije na produbljivanju prijateljskih veza i jačanju odnosa Srbije i Sjedinjenih Država.

"Snaga naših odnosa temelji se na dubokoj istoriji veza naših naroda koji su ratovali kao saveznici u oba svetska rata. Takođe cenimo našu blisku saradnju u borbi protiv pandemije korona virusa, dok se zajedno suočavamo sa ovim globalnim izazovom bez presedana", naveo je Bajden.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da "nije prijatno" što je jasno da će američka spoljna politika ići u pravcu priznavanja nezavisnosti Kosova.

"Mnogo toga smo započeli i napravili na Sretenje. Sretenje je za nas mnogo važnija stvar nego što su albanske i američke želje. Imamo i mi ne samo želje već i drugačiju realnost i slobodarsku tradiciju", dodao je srpski predsednik.

Vučić je ocenio da se "komplikuju stvari" oko Kosova i Republike Srpske i pozvao Srbe na Kosovu da glasaju za Srpsku listu na izborima 14. februara, navodeći da je važno da u "privremenim organima vlasti" imaju svoje predstavniike koji bi "mogli da drže sigurnu i čvrstu vezu sa svojom Srbijom".

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da je čestitka američkog predsednika "jedan od signala" godine koja je najavljena kao godina velikih pritisaka i iskušenja za Srbiju.

"Razgovori sa novom američkom administracijom neće biti laki i jednostavni. Mi imamo svoj stav, Amerika svoj, ali to nije razlog da odustanemo od svoje pozicije već da i dalje vodimo borbu uporno i mudro", rekao je Selaković za TV Hepi.

On je navo i da ga čestitka Bajdena u suštini nije iznenadila, ali da ga je "možda iznenadilo da se takva težnja spoljne politike Amerike, nove administracije", iznosi u čestitki za državni praznik.

"To pokazuje novi stav američke spoljne politike, ali je za nas najvažnije da u aktima međunarodnih organizacija i Evropske unije, sa kojom vodimo pregovore, takve stvari ne stoje kao uslovi, a i da stoje jasan je naš stav koji je predsednik Aleksandar Vučić izneo u Beloj kući", rekao je Selaković.

Istovremeno zvaničnici i lideri političkih partija na Kosovu pozdravili su pismo predsednika SAD kao jasnu poruku da Srbija treba da prizna Kosovo.

Vršilac dužnosti predsednika Kosova, Vjosa Osmani pohvalila je pismo predsednika Bajdena upućeno Vučiću i ocenila da je priznanje Kosova jedini put za postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije.

"Pozdravljam stav predsednika Džoa Bajdena u vezi sa dijalogom Kosova i Srbije. Jasno je da je jedini ishod dijaloga sporazum o priznanju", napisala je Osmani.

Prema njenom mišljenju, taj pristup je pravi i on je nedostajao od početka dijaloga između dve zemlje.

Vršilac dužnosti premijera Kosova i kandidat za premijera Demokratskog saveza Kosova (DSK), Avdulah Hoti izjavio je da je pismo predsednika SAD garancija teritorijalnog integriteta Kosova.

Hoti je rekao da se teritorijalni integritet Kosova ne prodaje i da se o njemu ne pregovara, da je Vašington to i ranije garantovao, a i sada kroz pismo predsednika SAD.

Lider Alijanse za budućnost Kosova i njen kandidat za predsednika, Ramuš Haradinaj zahvalio je američkom predsedniku na jasnoj poziciji u dijalogu Kosova i Srbije.

I vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije Kosova (DPK) i kandidat za premijera Enver Hodžaj je ocenio da pismo američkog predsednika predstavlja veoma važan razvoj događaja jer Zapadni Balkan može da napreduje na svom putu ka evropskim integracijama samo kada se reše svi sporovi.

Predsednik Socijaldemokratske inicijative (SDIK), Fatmir Ljimaj, pozdravio je Bajdenovo pismo u kojem se traži priznanje Kosova, ali i ocenio da to ne treba činiti pod uslovom, kako je rekao, "ćutanja i negiranja genocida koji je Srbija izvršila na Kosovu".

Izvor: Beta

Foto: Beta