Čelnici Evropske unije Žozep Borel i Oliver Varheji poručili su 15. februara da posle izbora na Kosovu očekuju formiranje novih vlasti i "konstruktivno angažovanje Prištine za nastavak dijaloga (s Beogradom) uz posredovanje EU kako bi se iskoristila prilika za postizanje sveobuhvatnog sporazuma" o normalizaciji odnosa.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Borel i evropski komesar za proširenje Varheji su istakli da će EU nastaviti da radi sa novoizabranim vlastima u Prištini kako bi pomogla da "Kosovo ostvari opipljiv napredak na evropskom putu".

To će od Kosova zahtevati da napreduje u reformama i regionalnoj saradnji, stavili su do znanja Borel i Varheji, naglasivši da "evropski put Kosova ide i kroz sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Srbijom" i zato se od budućih vlasti u Prištini očekuje konstruktivno angažovanje u nastavku dijaloga i postizanju sporazuma.

Mediji u EU ocenjuju da će ishod vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu održanih 14. februara učiniti još složenijim napore EU i SAD da izdejstvuju sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer izgledni novi kosovski premijer Aljbin Kurti ima "veoma oštar stav prema Srbiji", uz antizapadne poruke.

Briselski portal Juronjuz navodi da je "Kosovo za premijera izabralo antisrpskog jastreba", dok portal Euraktiv smatra da će "Kurti, poznat po tvrdom stavu prema Srbiji, takođe biti suočen sa snažnim pritiscima Zapada da obnovi dijalog sa Beogradom".

Politiko ističe da će "Kurtijeva pobeda učiniti još složenijim napore Zapada da izdejstvuje mir između Kosova i Srbije… jer je stav njegove stranke da ne može biti kompromisa sa Srbijom".

List dodaje da "Kurtijevi stavovi sukobljavanja ne idu u prilog rešavanju razmirica u okviru dijaloga uz posredstvo EU, koji je godinama jako malo napredovao".

Francuski list Mond piše da je na izborima "ubedljivo pobedio lider nacionalističke levice Aljbin Kurti" uz obećanje da će iskoreniti korupciju i nezaposlenost, dok Figaro podvlači da će Kurti, "zagovornik tvrde linije prema Beogradu, morati da nastaviti teški dijalog s Beogradom…mada Kurti navodi da se taj dijalog nalazi tek na šestom ili sedmom mestu po važnosti".

Nemački portal Dojče vele to isto podvlači, a mediji u EU pišu i da analitičari u Prištini smatraju da su izbori bili i glasanje protiv dosadašnjih političara ogrezlih u korupciji i kriminalu, a ne baš i odraz saglasnosti s Kurtijevim programom.

Mediji u Zapadnoj Evropi navode i mišljenja analitičara i birača u Prištini da Kurti ima i nasilne i "diktatorske sklonosti" i "predstavlja pretnju za povlašćene odnose Kosova i Amerike".

Italijanski dnevnik Republika javlja da su na izborima na Kosovu "pre svega mladi izabrali levičarske nacionaliste", što je ocena koju daju i neki španski listovi.

Pais prenosi iz Prištine zabrinutost pojedinih građana koji su rekli "videli smo šta je nacionalizam, preživeli smo rat, a to treba da bude alternativa za Kosovo".

Istovremeno je Američka ambasada u Prištini čestitala partiji pobednici na izborima na Kosovu i istakla da jedva čeka da sa novom vladom sarađuje u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

"Čestitam građanima Kosova koji su dokazali posvećenost demokratiji i viziji za budućnost. Amerika stoji uz Kosovo i jedva čeka da sa novom vladom sarađuje u zajedničkim ciljevima mira, pravde i prosperiteta", kaže se u postu ambasade na Tviteru.

Kurti: Dijalog sa Srbijom peti ili šesti prioritet nove vlade

Kandidat za kosovskog premijera iz Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da su rezultati izbora na Kosovu bili "referendum o pravdi" a da će dijalog sa Srbijom "biti peti ili šesti prioritet" nove vlade.

"Pobedili smo na ovim izborima. Ovo je bio referendum za pravdu i za rad a protiv zauzimanja države i korupcije. To je nešto bez presedana na posleratnom Kosovu", rekao je Kurti u obraćanju simpatizerima.

Lider Samoopredeljenja zahvalio je aktivistima i simpatizerima na dobrom upravljanju izbornim procesom a posebno je zahvalio dijaspori koja je u velikom broju došla da glasa na izborima.

Kurti je takođe se zahvalio političkim protivnicima na fer trci.

"Nećemo se svetiti nikome, ali tražićemo odgovornost", rekao je Kurti i objavio da će dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom biti "peti ili šesti prioritet njegove vlade".

Prema rezultatima koji su objavljeni na web stranci CIK-a na osnovu više od 80% prebrojanih glasova pobednik izbora je pokret Samoopredeljenje koji je osvojio 47,92% glasova.

Na drugom mestu je Demokratska partija Kosova sa 17,52%, dok je na trećem mestu Demokratski savez Kosova sa 13,36%.

Alijansa za budućnost je obezbedila 7,46% glasova, dok Socijaldemokratska inicijativa prema ovim rezultatima ostaje van parlamenta, jer za sada ima 2,8% glasova.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić objavio je da je ta lista na vanrednim parlamentarnim izborima osvojila svih deset mandata koji su u Skupštini Kosova zagarantovani za predstavnike Srba.

U srpskim sredinama na Kosovu na izbore je izašlo oko 65.000 ljudi, 5% više nego na prethodnim izborima, naveo je Rakić.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP