Centar za evropske politike (CEP) predstavio je infografik koji prikazuje pristupne pregovore prema novoj metodologiji Evropske unije.

Savet EU zvanično je odobrio predlog Evropske komisije za revidiranu metodologiju proširenja za Zapadni Balkan u martu 2020. Iako je revidirana metodologija prvenstveno kreirana kako bi se primenila na pristupne procese Albanije i Severne Makedonije, predložene promene mogu se prilagoditi i postojećem pregovaračkom okviru Srbije.

Srbija je prihvatila novu metodologiju, a njome je predviđena tematska podela poglavlja u šest klastera – tematskih celina.

Infografik koji je objavio CEP prikazuje kako su poglavlja podeljena po klasterima i koliko je poglavlja Srbija otvorila u svakom klasteru.

Srbija je u prvom klasteru, koji se odnosi na fundamentalna prava i obuhvata vladavinu prava, pravosuđe i demokratizaciju otvorila sva poglavlja. Nijedno poglavlje nije otvoreno u četvrtom klasteru koji se odnosi na zeleni plan i održivu povezanost, odnosno oblasti od transporta do ekologije.

Drugi klaster je unutrašnje tržište i slobodan protok roba, kapitala i radne snage i slično, treći konkurentnost i inkluzivni rast u okviru kojeg su socijalna politika, zdravstvo, nauka i mediji. Resursi, poljoprivreda i kohezija, odnosno ruralni razvoj, bezbednost hrane i regionalna saradnja se nalaze u okviru petog klastera, a šesti obuhvata spoljnu i bezbednosnu politiku.

Izvor: CEP

Foto: CEP