Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije do sada je pokazao da ima osećaj za svetovnu politiku i da se ne plaši javnih nastupa, a iako je formalno samo prvi među jednakima, on bi mogao da bude važan faktor moći u Srbiji, piše nemački dnevnik Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

List piše da novi "srpski patrijarh nesumnjivo ima osećaj za moć i odnose snaga".

"A da svoje antene nije usmerio samo u pravcu neba, svetu okrenuti klerik dokazao je između ostalog i višegodišnjim predesedavanjem srpskom agencijom za regulaciju medija", piše list, dodajući da je "čak i za srpske uslove bilo neobično da duhovno lice vodi tu instituciju, koja je između ostalog nadležna i za dodelu, produženje ili ukidanje licenci za televizije i radio-stanice".   

Navodeći ocene pojedinih srpskih medija je novi patrijarh blizak predsedniku Aleksandru Vučiću, FAZ podseća da je Porfirije upravo funkciju predsednika regulatorne agencije preuzeo 2008. godine, godinama pre uspona Vučića na vlast.

Nemački dnevnik piše i da se novi patrijarh ne plaši javnosti, i da je redovno nastupao ne samo na različitim crkvenim kanalima, već i na brojnim privatnim televizijama.

FAZ prenosi i da srpski mediji Porfirija opisuju kao obrazovanog čoveka uzdržanog nastupa, kao i navode iz njegovog okruženja da je tokom života u Zagrebu kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski izgradio dobre odnose sa predstavnicima katoličke crkve.

Uz podsećanje da se patrijarh SPC bira doživotno, FAZ konstatuje da je Porfirije "u poređenju sa svojim prethodnicima, takoreći mladić".

"Rođen je 1961. godine, tako da uz dobro zdravlje pred sobom može da ima decenije u kojima će svojoj crkvi davati impulse", piše FAZ, ali i ističe  da "Porfirije ipak neće moći da žari i pali po svojoj volji, pošto je patrijarh među episkopima samo prvi među jednakima".

"Koliku će moć zaista imati zavisiće od ugleda koji uživa među ostalim episkopima i kod vernika, ali i od njegove harizmatičnosti i pravilnog osećaja za odnos snaga u politici. Ako to postoji, patrijarh može bez daljnjeg da bude činilac moći u Srbiji. Utoliko više što je SPC, sa vojskom, još uvek u svim anketama institucija koja uživa najveće poverenje stanovnika Srbije, daleko veće od parlamenta ili stranaka", konstatuje FAZ.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta