Proces međustranačkog dijaloga posredstvom Evropskog parlamenta je u najboljem interesu Srbije i to je važan element u nastojanjima zemlje da dodatno ojača demokratiju i poveća poverenje građana u institucije i izborni proces, navodi se u zajedničkoj izjavi predsednika Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera i predstavnika Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika i Tanje Fajon.

"Imali smo konstruktivan sastanak sa predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem, koji sa nama posreduje u procesu, i dogovorili smo se o narednim koracima koji će podržati konsenzus i izgradnju poverenja širom političkog spektra u Srbiji", navodi se u zajedničkoj izjavi povodom početka druge faze dijaloga.

Uloga Evropskog parlamenta, naveli su, nije da ponudi gotova rešenja već da potpomogne dijalog u kom bi političke partije došle do dogovora o relevantnim pitanjima i temama od obostranog interesa.

Tokom druge faze procesa međustranačkog dijaloga, tim za posredovanje će obaviti niz konsultacija sa svim relevantnim akterima u Srbiji o agendi predstojeće runde međustranačkog dijaloga.

Tim će predložiti Narodnoj skupštini potencijalne učesnike i teme od zajedničkog interesa koje se utvrde tokom konsultacija.

Na sastanku kojim su predsedavali Dačić i Mekalister učestvovali su i predstavnici Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, kao i bivši poslanici tog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

Dačić: Sastanak sa Mekalisterom početna aktivnost druge faze dijaloga

Predsednik Skupštine Srbije je rekao u Beogradu da je sastanak 1. marta sa evroparlamentarcima "početna aktivnost druge faze" međustranačkog dijaloga, ali da nije postignut dogovor o detaljima kao što su spisak učesnika i tema.

"Danas nije bilo reči o tim konkretnim pitanjima. Ovo je bio inicijalni sastanak koji označava početak aktivnosti u drugoj fazi međustranačkog dijaloga. U narednih nekoliko nedelja će se obavljati pripreme i razgovori, sastanci i konsultacije kako bismo pre prve runde dijaloga imali jasne predloge teme i učesnike", rekao je Dačić nakon sastanka sa Mekalisterom.

Prva runda, pojasnio je Dačić, predstavlja prvi plenarni sastanak svih stranaka koje će učestvovati u dijalogu.

On je pozvao sve zainteresovane stranke da se prijave Narodnoj skupštini.

Dačić je ocenio je da je sastanak bio "konstruktivan i koristan".

Izvor: Beta

Foto: Beta