Izaslanik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak izjavio je 2. marta u Prištini da očekuje da će dijalog biti okončan tokom mandata Aljbina Kurtija kao premijera, i Vjose Osmani kao predsednice Kosova. Kurti je rekao da ne poriče važnost dijaloga sa Srbijom, ali da to neće biti prvi prioritet njegove vlade.

Lajčak je rekao da su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države u partnerstvu, kao i da je dolaskom predsednika Džozefa Bajdena taj odnos još bliži i da imaju isti cilj za Zapadni Balkan.

Kazao je da podržava izborni program Kurtija i Osmani za otvaranje novih radnih mesta i borbu protiv kriminala i korupcije, ali je rekao da dijalog takođe ima važnu ulogu.

"Četvrta poruka je da se države članice EU i SAD raduju nastavku dijaloga, koji uključuje važna pitanja za svakog građanina. Zbog toga sam imao razgovore sa Kurtijem i Osmani da vidim gde smo u dijalogu. Zaključak sa ovih sastanaka je da će dijalog biti nastavljen, postoje interne procedure, ali će se nastaviti", rekao je on.

Visoki zvaničnik EU je rekao da dijalog nije odgovornost samo jedne političke stranke, već svih na Kosovu.

"Nastaviću svoj program sa političkim strankama i zatražiću od njih podršku za proces dijaloga", rekao je.

Mediji su Lajčaka pitali o mapi u njegovom kabinetu na kojoj je Kosovo deo Srbije na šta je odgovorio da je ta tema razjašnjena i da je to zvanična mapa EU.

"Po pitanju mape, verujem da sam do sada pojasnio, zvaničnik EU može da koristi samo zvanične mape, ovo je zvanična mapa koju su nam dali. Bilo bi vrlo neprofesionalno da sam stavio druge mape", rekao je Lajčak.

Vršiteljka dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani je rekla da bi trebalo da postoji novi pristup pitanju pregovora.

"Veoma je važno da čim se konstituišu nove institucije, obavi izbor Vlade i predsednika, sve informacije o ovom procesu budu upućene novim institucijama, kako bi svi oni koji su izabrani znali gde se stiglo sa njihovom primenom, ali pre svega ovde ispada da većinu sporazuma nije sprovela Srbija", kazala je Osmani.

Dodala je da tokom dijaloga nema potrebe da se razgovara o statusu Kosova, "kao nezavisne i suverene države što je okončano 17. februara 2008. godine".

"Zato očekujemo da proces bude završen time što će Srbija priznati Kosovo u postojećim granicama", kazala je ona.

Kurti: Dijalog nije ni prvi ni drugi prioritet

Predsednik pokreta Samoopredeljenje (PS) Aljbin Kurti, pobednik prevremenih parlamentarnih izbora, izjavio je posle sastanka sa Lajčakom 1. marta da dijalog sa Srbijom ne može biti ni prvi ni drugi prioritet vlade.

Kurti je rekao da ne poriče važnost dijaloga sa Srbijom, ali da on treba da bude dobro pripremljen i iskren.

"Još jednom sam objasnio da smo na ovim izborima pobedili svojim programom pravde i zapošljavanja, da smo u uslovima pandemije kovid-19 i da nismo protiv dijaloga, ali želimo da je principijelan i dobro pripremljen", rekao je Kurti medijima posle susreta sa Lajčakom.

Kurti je upitan da li će dijalog sa Srbijom biti prvi prioritet kada on bude na čelu Vlade Kosova.

"To ne može biti ni prvi ni drugi prioritet, jer su to pravda i zapošljavanje. Ne poričem značaj dijaloga - takođe za EU, Kosovo i Srbiju i region, ali najvažnije je da je ovaj dijalog dobro pripremljen. Da bude iskren dijalog u kojem nismo pod pritiskom vremena, ali smo posvećeni suštini", rekao je Kurti.

Lajčak se 2. marta sastao i s premijerom u ostavci Avdulahom Hotijem, koji mu je zahvalio na dosadašnjem posredovanju u dijalogu i poželeo mu uspeh u finalizaciji tog procesa, saopštila je Vlada Kosova.

"Premijer Hoti je rekao da je dijalog nastavljen na tri osnovna principa. Razgovaralo se o konačnom sporazumu uz uzajamno priznanje, o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova se ne može pregovarati, dok je Ustav Kosova nepovrediv", navedeno je u saopštenju.

Posle trodnevne posete Kosovu, Lajčak će doći u Beograd, a zatim će otputovati u Crnu Goru.

Izvor: Beta

Foto:Twiter/MiroslavLajcak