Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da su briselski pregovori ključni za napredak obe strane na evropskom putu i da status kvo nije održiv ni za jednu od njih.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare 3. marta, posle sastanka s predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, Lajčak je rekao da članice Unije očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u poslednjih deset godina.

"I u Prištini i u Beogradu poslao sam istu poruku, da članice EU očekuju da dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i svim otvorenim pitanjima bude nastavljen konstruktivno i u dobroj veri. Nemamo interes da održavamo status kvo i spremni smo da dovedemo proces do uspešnog okončanja onoliko koliko su dve strane za to spremne", kazao je Lajčak.

Naveo je da je Srbija "značajno napredovala na putu evrointegracija" i da je dijalog "ključ za dalji napredak" prema članstvu u EU.

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/83345.flv

"Drago mi je da je Vučić potvrdio spremnost da dođe u Brisel u svakom trenutku kad ga pozovemo kako bismo nastavili put ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa i rešavanju svih otvorenih pitanja jednom i zauvek", dodao je predstavnik EU.

Lajčak je rekao da je ove nedelje u Prištini imao "korisne i konstruktivne" sastanke s liderom pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem, sa vršiteljkom dužnosti predsednika Kosova Vjosom Osmani i odlazećim premijerom Avdulahom Hotijem i da nakon te posete "može da kaže da postoji razumevanje da je dijalog od ključnog značaja i da mora da bude nastavljen nakon formiranja kosovskih institucija".

Povodom izjave Kurtija, pobednika nedavnih parlamentarnih izbora, da mu dijalog sa Srbijom nije među glavnim prioritetima, Lajčak je rekao da "nijedan lider nema luksuz da bira prioritete".

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/83346.flv

"Imate prioritete koje birate i prioritete koje morate da prihvatite. Ne vidim nikakav konflikt u prioritetima koje je Kurti odredio za kampanju, ali on razume da je nastavak dijaloga (sa Beogradom) spoljni prioritet broj jedan. On je to prihvatio u našem razgovoru, tako da tu nema konflikta", kazao je Lajčak.

Upitan da li ostaje pri ranijoj izjavi da "Ustav nije Biblija", odnosno da će Srbija i Kosovo morati da promene najviše pravne akte posle postizanja sporazuma, Lajčak je naveo da je "praksa u dogovaranju međunarodnih sporazuma da budu usklađeni sa unutrašnjom legislativom nakon što su dogovoreni".

On je naveo da je posetu Prištini i Beogradu pripremao sa SAD, sa kojima EU deli isti cilj za Zapadni Balkan.

"EU ima istoriju veoma dobre i bliske saradnje sa SAD, vraćamo se našoj bliskoj saradnji, pripremili smo ovu posetu zajedno, sa (visokim zvaničnikom Stejt departmenta) Metjuom Palmerom. Pričamo nekoliko puta nedeljno, delimo isti cilj za Zapadni Balkan, a to je pridruživanje Evropskoj uniji", rekao je Lajčak.

Vučić: Beograd spreman na stvarne kompromise, priznanje Kosova to nije

Predsednik Srbije izjavio je večeras da je Beograd spreman za "stvarne" kompromise u dijalogu sa Prištinom, navodeći da priznanje Kosova ne može biti kompromisno rešenje.

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/83347.flv

"Ako kažete da je kompromisno rešenje priznanje, recite mi u čemu je tu kompromis. Ako neko kaže granice su onakve kakvim smo ih mi postavili, tu onda ne vidim želju za kompromisom", kazao je Vučić posle sastanka sa Lajčakom.

Ocenio je da u Prištini postoje "velika očekivanja" od nove američke administracije u smislu pritisaka na Srbiju da prizna Kosovo.

"Oni očekuju da će Srbi morati pod pritiskom da daju sve a to se neće dogoditi. Ako nisu spremni za kompromis i ako misle da će nečija batina da im stvori državu, a da će Srbi na to da pristanu, onda je to račun bez krčmara", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Ocenio je da "odgovorno" ponašanje Srbije u prethodnom periodu nije donelo dobre rezultate jer kako je rekao, EU i dalje govori o "punoj normalizaciji odnosa".

"Neko bi rekao da je to posledica pritisaka iz Prištine, svakako ne jer to je američka ideja. U čestitki predsednika SAD sam dobio istu sintagmu koju kao papagaji ponavljaju svi prištinski političari o uzajamnom priznanju", kazao je Vučić.

Po njegovim rečima, Srbija će se u predstojećem periodu suočavati sa "ozbiljnim pritiscima".

"Naša pozicija je veoma teška ali ćemo učestvovati u dijalogu i gledati da dođemo do kompromisnog rešenja ali imamo svoje državne i nacionalne interese koje moramo čuvati", dodao je predsednik Srbije.

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta