Skupština Kosova izabrala je Albina Kurtija, lidera Pokreta Samoopredeljenje, za premijera Kosova. Nova vlada Kosova imaće ukupno 18 članova, a u njoj će biti 15 resora i troje zamenika premijera. Srpska lista u vladi je dobila jedan resor, i već je najavila žalbu Ustavnom sudu, navodeći da joj pripadaju dva ministarska mesta.

Kurti je za premijera izabran 22. marta uveče sa 67 glasova za i 30 protiv, u parlamentu sa 120 poslanika koji su mandate osvojili na vanrednim izborima 14. februara.

Izboru vlade prethodilo je konstituisanje parlamenta, za čijeg je predsednika izabran poslanik Samoopredeljenja Glauk Konjufca.

Za potpredsednike kosovske skupštine su izabrani Saranda Bugujevci iz Pokreta Samoopredeljenje, Bedri Hamza iz Demokratske partije Kosova i Kujtim Šalja iz Demokratskog saveza Kosova. Za potpredsednike su izabrani i Slavko Simić iz Srpske liste i Besim Arifi ispred drugih manjinskih zajednica.

Arifi je izabran za potpredsednika sa mandatom od godinu dana, jer su se poslanici nesrpskih manjina dogovorili da funkciju potpredsednika po rotaciji obavljaju četiri njihova predstavnika.

Zamenici premijera Aljbina Kurtija biće Besnik Bislimi, iz Samoopredeljenja koji će biti nadležan za evropske integracije, dijalog i razvoj, Donika Gervala, koja će obavljati i dužnost ministarke spoljnih poslova, i Emilija Redžepi iz redova bošnjačke zajednice, koja će biti zadužena i za položaj manjina i ljudska prava.

Za ministra unutrašnjih poslova je izabran Dželjalj Svečlja, Aljbuljena Hadžiju je ministarka pravde, Rozeta Hajdari je ministarka trgovine i industrije a Hekuran Murati ministar finansija.

U vladi su i ministarka obrazovanja i nauke Arberie Nagavci, ministar kulture, omladine i sporta Hajrulah Čeku, ministar poljoprivrede Faton Peci, ministar infrastrukture Ljiburn Aljiu, ministar ekonomije Artan Rizvanoli, dok će ministarstvo zdravlja preuzeti Arben Vitia.

Za ministra odbrane je izabran Armend Mekaj, ministarstvo lokalne samouprave će voditi Eljbert Krasnići, a Fakrim Damka, iz redova turska zajednice, će voditi ministarstvo regionalnog razvoja. Predsednik Srpske liste i potpredsednik prethodne Vlade Kosova Goran Rakić će biti ministar za zajednice i povratak.

Igor Simić iz Srpske liste je uoči glasanja za premijera rekao da srpski poslanici neće podržati vladu Kurtija, jer je, prema njegovim rečima, "već u prvom koraku prekršen Ustav".

Simić je rekao da Srpskoj listi pripadaju dva ministarstva, pošto više ima više od 11 ministarstva i najavio da će se njegova stranka žaliti Ustavnom sudu Kosova. "Ignorisanje prava, kršenje ustava loš je početak za vladu, koju planirate da vodite", poručio je Simić Aljbinu Kurtiju tokom skupštinske rasprave.

Kurti je na početku vanredne sednice Skupštine Kosova predstavio kadrovska rešenja i prioritete vlade koju će predvoditi, navodeći da je njen glavni prioritet borba za prevazilaženje situacije stvorene pandemijom, a da zatim dolaze pravda, zapošljavanje, ekonomski razvoj i reforma obrazovanja.

"Pandemija je glavni izazov, bez gubljenja vremena smislićemo plan za nove mere i imaćemo cilj da vakcinišemo 60% stanovništva. Nastavićemo sa proveravanjem radi uspostavljanja pravde, obrazovanje će takođe biti reformisano", rekao je Kurti.

Kada su u pitanju odnosi i dijalog sa Srbijom, Kurti je rekao da bez "priznavanja stvarnosti nezavisnog Kosova i prihvatanja istine od strane Srbije ne može biti normalizacije odnosa između dva naroda i dve zemlje".

Kazao je da Kosovo sa Srbijom ima otvorena pitanja koja treba rešiti dijalogom, ali je dodao da se ne može postići napredak, ako ne postoji napredak u rešavanju sudbine nestalih na Kosovu.

Kurti je dodao da će se "uz reciprocitet unapređivati odnosi sa susedima".

Podvukao je da put ka integraciji u EU može biti izazovan, ali da nema alternative.

Visoki zvaničnici Evropske unije čestitali su 23. marta Aljbinu Kurtiju na imenovanju za premijera Kosova.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je čestitao Kurtiju rekavši da se nada da će "uspešno ispuniti očekivanja stanovnika Kosova". "EU je spremna da olakša dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom", napisao je on na svom Tviter nalogu.

Evropski komesar za proširenje Oliver Verheji je na Tviteru napisao da se raduje saradnji sa novim kosovskim institucijama "na daljim reformama na evropskom putu i nastavku borbe protiv kovida-19". "Dijalog sa Beogradom radi normalizacije odnosa ostaje ključ", napisao je Varheji.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je u čestitki naveo da se raduje saradnji "kako bi uspešno priveli kraju dijalog Beograda i Prištine"  što je "presudno  za ervropski put".

Ambasadori Velike petorke na Kosovu, koju čine Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i SAD, čestitali su izbor novih institucija i pozvali sve političke stranke da imaju "odgovornu ulogu u priznavanju rezultata izbora od 14. februara kao mandat naroda za efikasnu vladu".

Uz ocenu da je "Kosovu potrebno efikasno vođstvo i funkcionisanje upravljačkih institucija koje obezbeđuju stabilnost, uključujući i predsedništvo", ambasadori su pozvali lidere stranaka i poslanike "da sada stave potrebe građana Kosova iznad političke pristrasnosti i da opozicija i vlada zajedno rade na zajedničkim prioritetima, a prvi zadatak je izbor novog predsednika".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je 23. marta tretman Srba u vladi premijera Kurtija kao "brutalno kršenje" najvišeg pravnog akta Prištine i ocenio da je to "jasna poruka" srpskom narodu. Vučić je ocenio da je Kurti uputio "još jasniju" poruku kada je naveo da svi Albanci treba da budu ujedinjeni u borbi protiv Srbije.

U novom sazivu Skupštine Kosova Pokret Samoopredeljenje ima ubedljivu, ali ne i apsolutnu većinu od 58 mandata. Srpska lista, bliska vlastima u Beogradu, na izborima je osvojila svih deset mesta koje Ustav Kosova garantuje predstavnicima srpske zajednice, a još deset garantovanih mandata  zajedno imaju i romska, aškalijska, egipatska, bošnjačka, turska i goranska manjina.

U opoziciji su Demokratska partija Kosova (DPK) sa 19 poslanika, Demokratski savez Kosova (DSK) koji je osvojio 15 mandata i Alijansa za budućnost Kosova (ABK) koja ima osam mandata.

Izvor: Beta

Foto: Parlament Kosova