Ekonomski rast Srbije u 2021, kao i u 2022, biće veći nego što se prognoziralo početkom godine ali ekonomiji i dalje prete rizici, prvenstveno spolja, ocenila je Svetska banka u ažuriranim ekonomskim prognozama za ekonomije Evrope i Centralne Azije.

U delu izveštaja o Srbiji, Svetska banka je navela da se očekuje da oporavak od recesije zbog kovida-19 počne ove godine a na rast će pozitivno delovati nedavno najavljeni novi paket mera za podršku građanima i ekonomiji u vrednosti 5,1% bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Rast BDP Srbije u 2021. Svetska banka sada prognozira na 5%, što je za 1,9 procentnih poena više nego što se očekivalo u januaru, a u odnosu na pad u 2020. od 1%.

U 2022. bi rast trebalo da bude 3,7%, za 0,3 procentna poena više nego u prethodnoj prognozi, a u 2023.  BDP Srbije bi trebalo da poraste za 3,9%.

Gledano na srednji rok, izgledi za ekonomiju Srbije ključno će zavisiti od razvoja situacije na međunarodnom nivou, uključujući oko kovida-19, tempa strukturnih reformi i političkih kretanja.

"Neposredno fokus treba da bude na merama za unapređenje poslovnog okruženja i uprave kako bi se smanjili troškovi poslovanja i obezbedila sigurnost, kao i na naporima za unapređenje kvaliteta infrastrukture", naveo je globalni kreditor u delu izveštaja o Srbiji.

Svetska banka navodi i da, kada je reč o srednjeročnim i dugoročnim izazovima, fokus treba da bude na demografiji i klimatskim promenama.

Kako se ocenjuje u izveštaju, starenje i smanjenje populacije znači manju radnu snagu što, u kombinaciji sa neusklađenošću veština, može značajno da šteti konkurentnosti ekonomije Srbije.

U izvešaju se navodi i da će tempo oporavka tržišta rada biti od ključnog značaja za nastavak smanjenja siromaštva. Svetska banka prognozira da će stopa siromaštva u Srbiji blago opasti na 16,8% u 2021.

Ocenjuje se da na srednji rok regionalni sporovi i sporo napredovanje u procesu pristupanja EU mogu nepovoljno da utiču na spremnost investitora da ulažu i da bi zbog toga moglo da dođe do kašnjenja investicionih projekata u infrastrukturi i drugim sektorima.

Izazovi na tržištu rada Srbije, kako se ukazuje iz Svetske banke, ograničavaju prostor za veće unapređenje na socijalnom planu, gde može da dođe i do pogoršanja zbog velikog "odliva mozgova".

U regionu Evrope i Centralne Azije Svetska banka očekuje ekonomski rast od 3,6% nakon pada za 2% u 2020. zbog posledica mera protiv pandemije.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta