Skupština Kosova je izabrala Vjosu Osmani za predsednicu Kosova. I dok njen izbor kritikuju opozicija i civilno društvo, šef diplomatije EU je čestitao Osmani na izboru i pozvao na nastavak reformi i dijaloga sa Beogradom.

Pokret Samoopredeljenje, koji je osvojio najviše glasova na nedavno održanim parlamentarnim izborima, kandidovao je za mesto predsednika Vjosu Osmani i Nasufa Bejta.
U večernjim satima 4. aprila Osmani je u trećem krugu glasanja dobila 71 glas a njen protivkandidat Nasuf Bejta nijedan. Glasala su 82 poslanika, nevažećih je bilo 11 glasova.

U prethodne dve runde glasanja nijedan od kandidata nije dobio potrebnih 80 glasova, dok je u trećem krugu za izbor bio potreban najmanje 61 poslanik.

Mandat predsednika Kosova traje pet godina.
Novoizabrana predsednica Kosova izjavila je da pravda neće biti dostignuta dok Srbija ne bude odgovarala za zločine koji su počinjeni na Kosovu. Kako je navela, pred Kosovom je i dijalog "koji se mora voditi na ravnopravan način".

"Mir se može postići samo kada budemo videli da Srbija žali, kada zatraži oprost i kada bude dostignuta pravda za one koji su patili od njihovih zločina", navela je Osmani, prenosi Radio slobodna Evropa.

Osmani (38) je rekla kako su SAD, Evropska unija i Albanija tri najvažnija saveznika Kosova i dodala da kao predsednica Kosova poziva sve političare na saradnju i toleranciju.

"Ovo nisu laka vremena, izazovi su veliki, posebno kada je u pitanju pandemija koja zahteva da se udružimo u borbi protiv nje", rekla je nova predsednica Kosova.

Ona je obećala da će raditi na jačanju države, vladavini prava, "da će zaštititi svaki centimetar zemlje".

"Biću predsednik svih. Nije nas previše da bi bili podeljeni na nas i njih. Moja vrata će biti otvorena za sve", podvukla je Osmani, inače profesorka na Pravnom fakultetu u Prištini.

Opozicione partije i civilno društvo kritikuju izbor Vjose Osmani jer smatraju da predsednik, premijer i predsednik parlamenta iz iste partije nisu dobri za zemlju sa krhkom demokratijom, prenosi Rojters.

Osmani, kako se navodi, predstavlja tip mladog žitelja Kosova koji je upoznat sa životom na Zapadu i frustriran nepotizmom i neefikasnošću tradicionalnih partija u zemlji.

Čestike

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel čestitao je Vjosi Osmani na izboru za predsednicu Kosova i pozvao na nastavak reformi i dijaloga sa Beogradom.

"EU nastavlja da podržava Kosovo na putu evrointegracije. Sa novim institucijama Kosovo sada može čvrsto da se fokusira na neophodne reforme i dijalog uz posredovanje EU", napisao je Borel na Tviteru.

Novoj predsednici Kosova čestitke su sinoć odvojeno uputili i ambasadori zemalja velike petorke - SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija, kao i predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
"Čestitamo Vjosi Osmani na izboru za predsednicu i onim poslanicima koji su obavili svoju dužnost poslanika u Skupštini. Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene bliskom partnerstvu sa Republikom Kosovo za izgradnju budućnosti mira, pravde i prosperiteta za sve građane", poručio je na Tviteru ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet.

"Italija je posvećena bliskoj saradnji ka daljem jačanju partnerstva naših zemalja i podržava Kosovo na evro-atlantskom putu", poručio je italijanski ambasador na Kosovu Nikola Orlando.

Iz ambasade Francuske stigla je čestitka napisana na albanskom, srpskom i engleskom jeziku, dok je amabsador Velike Britanije na Kosovu, Nikolas Abot u čestitki napisao kako je izbor Osmani za predsednika uspeh demokratije i demokrata na Kosovu i dodao da sada vlada može da nastavi da se bavi izazovima sa kojima se suočava Kosovo, počev od pandemije.

I nemački ambasador Jorn Rode čestitao je Vjosi Osmani na izboru za predsednika Kosova.

"Radujem se bliskoj saradnji sa vama na daljem intenziviranju nemačko-kosovskih odnosa", napisao je on.

Ambasadori velike petorke su prethodnih dana porukama iskazivali važnost i očekivanja za izbor predsednika.
Izvor: Beta

Foto: Beta/AP