Prva grupa radnika Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA), koja je prihvatila poziv te kompanije, otići će ove sedmice u Slovačku na jednogodišnji rad u Stelantisovoj fabrici automobila, saznaje nezvanično Beta.

Nema zvaničnih podataka iz FCA koliko se radnika odlučilo za odlazak, ali u sindikatima kažu da se radi o manjem broju zaposlenih, nekoliko desetina.

Kako navode u sindikatima, poslodavac će za radnike koji će otići na rad u Slovačku obezbediti 3.600 evra, odnosno dva bonusa.

Prvi od 1.500 evra isplatiće im prilikom odlaska, a drugi bonus od 2.100 evra po povratku, posle godinu dana.

Samostalni sindikat FCA je 5. aprila saopštio da ponudu radnicima Fijata da odu na rad u Slovačku, na period od godinu dana, razume "kao omogućavanje radnicima da steknu nova iskustva u očekivanju pune uposlenosti fabrike u Kragujevcu".

U sindikatu dodaju da oni ne utiču na odluke radnika da li će da prihvate ponudu poslodavca FCA Srbija i odluče se za rad u Slovačkoj, jer je "rezultat dveju volja i zasnovan je na dobrovoljnosti".

Ističu da je poslodavac, koji upućuje radnika na rad u inostranstvo, u obavezi da o svom trošku za tog radnika obezbedi smeštaj i ishranu, kao i da obezbedi prevoz za odlazak i povratak sa posla, ili naknadu troškova u te svrhe.

Takođe, poslodavac je u obavezi da za te radnike obezbedi zdravstveno i penzijsko osiguranje.

"Zato ističemo da je dobrovoljnost jedini model koji je za našu organizaciju prihvatljiv, kada se radnici upućuju na rad u inostranstvo i mora biti u skladu sa pozitivnim propisima Republike Srbije, što je potvrdio i Odbor Sindikalne organizacije svojim odlukama", zaključuje se u saopštenju.

Poručuju da će sindikalna organizacija FCA, u skladu sa svojom ulogom, biti zaštitnik slobodno izražene volje radnika.

Inače, proizvodni radnici FCA i sestrinske firme "Fijat plastik" od 24. marta se nalaze na plaćenom odsustvu.

Predsednik fabričkog sindikata Nezavisnost Zoran Stanić izjavio je ranije da radnike u FCA "ubeđuju" da se prijave za odlazak na rad u Slovačku, a od onih koji ne žele da idu traže da popune upitnik u kome će navesti razloge za tu odluku.

Stanić je agenciji Beta 18. marta rekao da se radnicima nudi ugovor o radu na godinu dana uz prethodno rešenje o otkazivanju važećeg ugovora sa FCA u Kragujevcu.

Interesovanje radnika je bilo slabo, rekao je Stanić i dodao da je "neobično" što se a rad u Slovačkoj ne traže nezaposleni, već iskusni i obučeni radnici iz Kragujevca.

Podsetio je da su i ranije radnici iz FCA posredstvom tri agencije odlazili na rad u slovačku fabriku Stelantis u kojoj se proizvode Pežo 206 i Citroen C3.

"Sudeći po pričama nekih od njih koje sam pročitao na društvenim mrežama, iskustva su loša. Agencije su im prvo oduzimale pasoše, a onda i iznos od zarade za razne neplanirane troškove", kazao je Stanić.

Dodao je da se po navodima jednog radnika, u fabrici u Slovačkoj više radi jer je traka brža, pa se u jednoj smeni proizvodi 470 vozila dok se u kragujevačkoj fabrici izrađuje po 200 vozila u smeni.

"Taj radnik je zbog toga napustio Pežoovu fabriku i prešao u Folksvagenovu", naveo je predsednik sindikata Nezavisnost.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP