Savet bezbednosti UN će 13. aprila razmotriti novi šestomeseči izveštaj o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK), a na video sednici će učestvovati i šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK obuhvata period od 16. septembra 2020. do 15. marta 2021. godine, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je da trajni mir, stabilnost i društveno-ekonomski razvoj na Kosovu i u regionu zavise od održivog napretka u dijalogu koji je usmeren na normalizaciju odnosa Prištine s Beogradom.

U novom šestomesečnom izveštaju o radu misije UNMIK, koji je 13. aprila na dnevnom redu video sednice Saveta bezbednosti UN, Gutereš je naglasio da napredak u dijalogu takođe ostaje presudan za evropske aspiracije i Kosova i Srbije.

"Iako pozdravljam jasne izjave obe strane o važnosti unapređenja dijaloga, podvlačim važnost istinske predanosti nastavku razgovora na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz podršku EU u vrlo bliskoj budućnosti", naveo je Gutereš u izveštaju.

U odeljku o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u izveštaju se podseća  da su delegacije predvođene glavnim pregovaračima održale tri runde razgovora na ekspertskom nivou o pitanjima vezanim za finansijska potraživanja i vlasništvo.

Uprkos spremnosti dve strane da se sastanu i rešavaju nerešena pitanja, Beograd i Priština tek treba da pomire stavove, uključujući o uspostvaljanju Zajednice/asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu, navodi se.

U dokumentu objavljenom na sajtu UN, Gutereš je pohvalio kosovske institucije, političke subjekte i glasače zbog uredno sprovedenih prevremenih parlamentarnih izbora u februaru na kojima je, uprkos izazovima pandemije, zabeležen veći odziv birača nego u oktobru 2019. i pozvao lidere Kosova da iskoriste taj zamah.

Gutereš je takođe pozvao novu kosovsku vladu i opoziciju da konstruktivno rade na rešavanju uticaja pandemije na stanovništvo i privredu Kosova, da nastave napore na konsolidaciji vladavine zakona, borbi protiv korupcije, pridržavanju okvira i načela ljudskih prava i angažuju se u potpunosti u važnim političkim procesima kao što je dijalog (Beograda i Prištine) koji potpomaže EU.

U Izveštaju se navodi i da su u posmatranom periodu preduzeti važni koraci za unapređenje istražnih i pravosudnih procesa kosovskog specijalnog tužilaštva i kosovskih specijalnih veća. Te institucije vladavine prava moraju imati punu saradnju svih strana kako bi mogle efikasno da izvršavaju svoje dužnosti, dodaje se, pored ostalog, u izveštaju o radu UNMIK.

Prethodna sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmotren šestomesečni izveštaj o radu UNMIK održana je 21. oktobra 2020, putem video linka.

Izvor: Beta

Foto: Beta