Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić i ambasadorka Velike Britanije Šan Meklaud potpisale su Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji dve države.

Kako je 19. aprila saopštilo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Sporazumom je postavljen novi pravni osnov za regulisanje bilateralne trgovine, koji je ranije bio definisan Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske zajednice i njihovih država članica i Srbije.

Matić je istakla da se novim sporazumom zadržava nivo saradnje u svim oblastima, kao i stepen trgovinske liberalizacije koji je postojao do 31. decembra 2020.

"Zaključenjem Sporazuma ne samo što je omogućeno vraćanje uobičajenim trgovinskim tokovima i stvaranju uslova za dalji rast međusobne trgovine u interesu obeju zemalja, kao i za dalja ulaganja, već su i dodatno učvršćeni tradicionalno dobri odnosi naših zemalja", poručila je ministarka.

Ona je kazala da očekuje da će sa uspešnim sprovođenjem imunizacije protiv kovida-19 biti obnovljena i prethodno veoma razvijena turistička saradnja dve zemlje.

Zahvalila je Velikoj Britaniji na razvojnoj pomoći koju je pružala Srbiji u prethodnom periodu.

Ambasadorka Meklaud je rekla da uz ličnu podršku premijera Borisa Džonsona i predsednika Aleksandra Vučića UK i Srbija zajedno rade na izgradnji snažnijih odnosa, usmerenih ka budućnosti, navodi se u saopštenju.

Dodala je da su uvećanje trgovine i investicija važan deo te ambicije.

"Ovaj sporazum istovremeno potvrđuje našu zajedničku posvećenost bilateralnim odnosima i na praktičan način reguliše nesmetanu dvosmernu trgovinu, u interesu poslovnih ljudi i potrošača u obe naše države", kazala je Meklaud i istakla da se raduje još većem broju britanskih kompanija i stručnjaka koji će dati dodatni podsticaj ekonomskom razvoju i napretku Srbije.

Prvi privremeni bilateralni trgovinski ugovor Velika Britanija i Srbija potpisale su u martu 1879. godine.

U saopštenju za javnost koje će biti distribuisano medijima u UK navodi se da će Sporazum obezbediti da se nastavi i raste 682 miliona funti vredna trgovina između dve zemlje.

Sporazmom se utvrđuje i kako će dve zemlje jačati političke, ekonomske, bezbednosne i kulturne veze i ponovo potvrđuje podrška UK reformi uprave u Srbiji koja će zaštiti konkurentno poslovno okruženje i otvoreno, demokratsko društvo.

Navodi se i da britanske kompanije, poput Unllevera, Astrazeneke, JCB i Jaguara lendrovera, "cvetaju" u Srbiji a kompanije kao što je Rio Tinto značajno su uložile u velike inicijative koje će pokretati proizvodnju električnih vozila i pomoći da se širom sveta smanji emisija ugljenika.

Među proizvodima koji prednjače u britanskom izvozu u Srbiju su naučni instrumenti, medicinski i farmaceutski proizvodi, kao i odeća, navodi se u saopštenju o potpisanom dokumentu za medije u UK.

Navodi se i da Sporazum sada treba da prođe parlamentarnu proceduru u obe zemlje.

Izvor: Berta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/Ministartstvo trgovine, turizma i telekomunikacija