Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio je u Beogradu da je sada pravi trenutak za postizanje rezultata u dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Mas je posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je "važno da dijalog ne bude vođen radi dijaloga, već da budu postignuti rezultati".

"U obe zemlje formirane su vlade sa stabilnom parlamentarnom većinom, sada je pravi trenutak za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa i za postizanje rezultata. Nemačka ima puno poverenje u EU i (njenog predstavika za dijalog) Miroslava Lajčaka", kazao je Mas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem 23. aprila.

On je naveo da je Nemačka svesna da dijalog o normalizaciji odnosa "nije lak proces", ali da bi ta normalizacija dovela do ekonomskih koristi.

Upitan da prokomentariše izjavu kosovske predsednice Vjose Osmani da dijalog treba početi ispočetka, Mas je rekao da taj proces ne treba da bude resetovan, već da sve što je bilo predmet pregovora u prošlosti treba iskoristiti za postizanje rezultata.

"Svakako će obe zemlje uzeti u obzir ono što je do sada dogovoreno i razvijati svoje stavove i pozicije", naveo je šef nemačke diplomatije.

O evropskom putu Srbije Mas je kazao da "još važi pravilo da svaka država određuje brzinu pridruživanja EU" i dodao da je "potreban reformski napor na državnom nivou, pre svega u centralnim oblastima vladavine prava i borbe protiv korupcije".

"Važno je što mi je predsednik objasnio koji su koraci planirani, to je ispravan pravac. Mi ćemo dati doprinos da bude povećana brzina na evropskom putu, budite uvereni da ćemo biti vaš pouzdan partner", naveo je.

Predsednik Vučić rekao je da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom kojem će pristupiti konstruktivno u želji da se dođe do kompromisnog rešenja.

"Srbija je protiv 'zamrznutog konflikta' jer neko može da ga odmrzne. Suština napretka Albanaca i Srba je mir", rekao je Vučić na konferenciji  novinare sa šefom nemačke diplomatije.

Vučić je rekao da je za Srbiju važno da se ispuni do sada dogovoreno, pre svega Briselski sporazum i formiranje Zajednice srpskih opština.

Govoreći o regionu, Vučić je naglasio da će Srbija "igrati apsolutno konstruktivnu ulogu" i da nije zainteresovana za teritorije drugih već za saradnju.

Kako je naveo, tema razgovoro je bila i vladavina prava i uveren je da će Srbija imati "sve bolje razultate" u toj oblasti.

Vučić je naglasio i da je Nemačka "najtešnji ekonomski parter" Srbije kao i da sada u nemačkim firmama u Srbiji radi 70.000 ljudi. "Te firme su ozbiljne, ostaće ovde dugo, donose odgovornost u radu", rekao je Vučić.

Nemački ministar rekao je da je i nova zgrada ambasade Nemačke u Beogradu, koju treba svečano da otvori tokom boravka u Beogradu, "vidljiv znak da Nemačka strateški investira u odnose sa Srbijom" i da je "više od izraza sve dubljeg prijateljstva Srbije i Nemačke koje se razvilo prethodnih godina".

EU pažljivo prati proces vakcinacije u Srbiji, kao deo zajedničke borbe

Šef nemačke diplomatije je pohvalio vakcinaciju u Srbiji, rekavši da se taj proces "intenzivno prati u EU".

"Što smo uspešniji u vakcinaciji stanovništva, to ćemo se pre vratiti normalnom životu, i to građani očekuju od nas. Divili smo se iz daljine uspehu Srbije u vakcinaciji, a Nemačka je u međuvremenu smanjila tu razliku. U Nemačkoj i EU sada je svaki peti građanin vakcinisan", rekao je Mas.

Dodao je da je EU zbog toga u mogućnosti da isporuči Zapadnom Balkanu 650.000 vakcina, što je ocenio kao "prekretnicu u zajedničkoj borbi protiv korona virusa".

"Iza toga se krije spoznaja EU da ona može da prebrodi krizu u celini jedino ako je i naši susedi prebrode. EU je pripremila i paket pomoći od 12 milijardi evra za ceo region, važno je da ta sredstva budu maksimalno iskorišćena, da postoji povoljna sredina za investicije, da možemo efikasno da radimo na ekonomskom osnaživanju i u Srbiji i u EU, zajedničkim snagama", naveo je Mas.

Vučić je rekao da je Srbija iz Kovaks programa dobila 57.000 od planiranih 96.000 vakcina, a da će od kvote EU, koja je bila planirana na oko 260.000 vakcina, Srbija dobiti samo 36.000 doza. "Mi smo se saglasili sa tim jer su vakcine važnije u nekim drugim delovima regiona. Hvala i EU i Kovaksu", rekao je on.

On je dodao da je Srbija od početka korona krize u zemlje regiona poslala oko 120.000 doza vakcine, a da je u samoj Srbiji vakcinisano oko 65.000 građana iz tih zemalja  najavio da će proces vakcinacije biti nastavljen, jer nijedna zemlja sama ne može da reši taj problem.

"Srbija nastaviti da sprovodi i vakcinaciju svog stanovništva, uprkos određenim problemima sa kojima se susreće", rekao je Vučić.

Mas obećao Srbiji podršku Berlina u reformama

Mas je u razgovoru s premijerkom Anom Brnabić rekao da su reforma pravosuđa i vladavina prava važne oblasti na evropskom putu i da Srbija može da očekuje pomoć i podršku Berlina u ostvarivanju tih ciljeva.

On je ponovio da Nemačka podržava ideju proširenja EU na region Zapadnog Balkana i izrazio očekivanje da će reformski procesi u Srbiji rezultirati otvaranjem klastera u pristupnim pregovorima u ovoj godini, saopštila je Vlada Srbije.

Šef nemačke diplomatije je kazao i da budućnost treba graditi na bliskim odnosima dve zemlje, kroz kontinuiranu podršku i jačanje privrednih veza, navodi se u saopštenju.

Mas je rekao da će Nemačka i dalje biti akter širenja stabilnosti i saradnje u regionu i, kako se navodi, izrazio podršku nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Brnabić je rekla da je Srbija čvrsto opredeljena za evropski put, za nastavak reformi i njihovu implementaciju, kako bi život građana bio unapređen, piše u saopštenju.

"Vlada Srbije je spremna da napravi krupne iskorake u ovim oblastima, uz podršku nevladinog sektora i civilnog društva, ali i partnera iz Evropske unije i OEBS, uz najveći društveni konsenzus", kazala je Brnabić.

Mas: Priznanje nezavisnosti Kosova deo rešenja, ali uz obostrane kompromise

Mas je 22. aprila u Prištini izjavio da bi dijalog Kosova i Srbije trebalo da se završi "uzajamnim priznavanjem", ali da moraju da postoje kompromisi da bi se došlo do konačnog rešenja.

"Naravno, priznavanje Kosova biće jedan od elemenata rešenja, u suprotnom neće biti realizovano. Normalno je da u dijalozima treba da postoje i kompromisi. Znam da će zbog istorijskih okolnosti to biti teško, ali na kraju procesa želim da pronađem rešenja za sve", izjavio je Mas nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

On je na konferenciji za novinare sa Vjosom Osmani rekao da dijalog sa Srbijom vidi kao "glavnu prepreku" napretku Kosova na evroatlantskom putu i izrazio podršku tom procesu. Naglasio je i da je rešavanje pitanja regiona kroz crtanje novih granica "opasna i nimalo realna opcija".

"Želim jasno da podvučem da ideje da se problemi mogu rešiti crtežima na kartama smatramo ne samo nerealnim, već i opasnim. Opasno je i razgovarati o tome. Srećan sam što je ovo brzo stavljeno u fioku", dodao je Mas.

Osmani je rekla da će Kosovo voditi dijalog zasnovan na jasnim principima.

Dodala je da Priština neće ulaziti u "opasne avanture kao što su promena granica, što je logika koja pripada prošlom veku, ili promena ustavnog uređenja, što bi ugrozilo unutrašnju funkcionalnost Kosova".

Vlada Kosova, prema njenim rečima, u prvom redu treba da se bavi pandemijom, njenim ekonomskim posledicama i vladavinom prava.

Nemački ministar spoljnih poslova izrazio je podršku Vladi Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Izvor: Beta

Foto: Beta