Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel 26. aprila u Briselu rekao je da non-pejper dokument koji je Briselu navodno dostavio slovenački premijer Janez Janša, a u kojem se predlaže prekrajanje granica na Balkanu, za njega kao neslužbeni diplomatski dokument nije predmet razgovora.

"Nisam primio taj fantomski dokument, nisam ga video, čuo sam za njega ali pošto je reč o non-pejperu to za mene nije predmet razgovora", rekao je on nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodao je da EU podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i drugih zemalja Zapadnog Balkana te da se treba koncentrisati na stvari koje imaju veću važnost umesto ulaziti u debate "o idejama koje mogu samo da odmognu".

Predsednik Vučić je rekao da nije razgovarao sa Janšom o navodnom non-pejper dokumentu, ali da podržava teritorijalni suverenitet BiH i Republike Srpske unutar BiH.

Kada je reč o pregovorima o pristupanju EU, Borel je ocenio je da pristupni pregovori treba da budu dinamičniji i da od Srbije očekuje rezultate u oblastima vladavine prava i slobodi medija.

"U pristupnim pregovorima moramo biti dinamičniji, ali to može da se desi samo ukoliko ima više napretka u reformama i primeni istih. Naglasio sam predsedniku Vučiću da Evropska unija očekuje da Srbija ispuni rezultate, naročito kada je reč o vladavini prava i slobodi medija", rekao je Borel.

Istakao je i da Srbija mora da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU.

Borel je rekao da je EU "u potpunosti posvećena perspektivi za ceo Zapadni Balkan i Srbiji kao jezgru tog regiona".

Dodao je da ceni Vučićevu posvećenost dijalogu sa Prištinom.

"Ohrabrio sam predsednika Vučića da nastavi na ovom putu kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Moramo da vidimo kako će se proces nastaviti bez kašnjenja uprkos svim poteškoćama za koje znamo da su i dalje pristutne", dodao je.

Razgovarali su i o železničkom koridoru ka Severnoj Makedoniji, a Borel je istakao da je EU spremna da tu investiciju podrži.

Fon der Lajen: EU spremna da podrži železničko povezivanje Srbije i Severne Makedonije

Prethodno je predsednik Srbije razgovarao da predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen koja je  posle sastanka saopštila da je EU spremna da podrži železničko povezivanje Beograda i Severne Makedonije.

Razgovarali smo o borbi protiv kovida-19, ekonomskom oporavku, procesu pristupanja u kojem treba da se nastavi pozitivan razvoj u oblasti vladavine prava, dijalogu Beograda i Prištine i železničkoj pruzi Beograd - Severna Makedonija, što smo spremni da podržimo, objavila je Fon der Lajen na Tviteru.

Vučić je posle sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom najavio mogućnost da EU finansira velike infrastrukturne projekte u Srbiji, koje je opisao kao "najveće koje je moguće zamisliti".

Naveo je da Fon der Lajen treba da odobri taj dogovor i dodao sa Srbija, ako se to dogodi, "za četiri i po godine bukvalno neće ličiti na onu od pre deset godina".

Lajčak: Sastankom sa Vučićem počela nedelja Zapadnog Balkana u Briselu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je u večernjim satima 25. aprila  u Briselu da je s predsednikom Srbije započeo nedelju tokom koje će imati puno posla u vezi sa Zapadnim Balkanom.

"Na početku nedelje ispunjene Zapadnim Balkanom u Briselu, sastao sam se s predsednikom Vučićem da razgovaram o dijalogu Beograda i Prištine i predstojećem radu. Kasnije ove nedelje o istim pitanjima ću razgovarati sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem", naveo je Lajčak na Tviteru.

Vučić je posle sastanka s Lajčakom rekao da će se Srbija odazvati pozivu na pregovore s Prištinom u Briselu, kada bude upućen, i da se nada da će razgovori biti konstruktivni.

Kurti će se sa najvišim zvaničnicima EU 29. aprila dok će predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski posetiti Brisel 27. aprila.

Izvor: Beta

Foto: Beta/EK, Twitter