Nemačka i francuska ambasada na Kosovu demantovale su 27. aprila postojanje nemačko-francuskog non pejpera o dijalogu Beograda i Prištine koji je objavio dnevnik Koha Ditore. Predsednik Srbije rekao je da ga je taj non pejper o Kosovu zabrinuo više nego prethodni, navodno Janšin o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu.

Prištinski list je objavio navodni neslužbeni diplomatski dokument koji su pripremile Nemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu za nastavak dijaloga i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom.

Autentičnost dokumenta list Koha Ditore nije mogao da potvrdi, ali je u tekstu navedeno da su neki sagovornici iz diplomatskih krugova potvrdili da su tačke pomenute u dokumentu manje-više u skladu sa onim o čemu se razgovara u dijalogu.

Ambasador na Kosovu Jern Rode napisao je na svom Tviter nalogu da Nemačka pruža punu podršku dijalogu kom posreduje Evropska unija.

"Takozvani nemačko-francuski non pejper koji je objavila Koha Ditore je lažna vest! Možda postoji dokumet, ali svakako nije nemačko-francuski. Mi pružamo punu podršku dijalogu koji predvodi EU i Miroslav Lajčak, što je ministar (Hajko) Mas ponovio u četvrtak u Prištini", napisao je Rode.

Francuska ambasada je takođe na svom Tviter nalogu demantovala navode prištinskog lista.

"Francuska i Nemačka nisu izvor takozvanog non pejpera objavljenog u Koha Ditore. U potpunosti podržavamo posredovanje Evropske unije i pozdravljamo napore koje je u tom pravcu uložio specijalni predstavnik zadužen za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak", navodi se u objavi.

Koha Ditore navodi da bi, prema non pejperu, Srpska pravoslavna crkva trebalo da ima poseban status, dok bi Mitrovica bila zajednička ekonomska zona. Predviđeno je da se primene svi do sada postignuti sporazumi, a da konačni dogovor bude postignut do februara 2022. godine.

Vučić: Non pejper pisao neko mnogo pametan, ima mnogo stvari koje bi se svidele Srbima


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u takozvanom non pejperu o Kosovu, koji je objavio prištinski dnevnik Koha ditore, ima "mnogo stvari" koje bi se svidele Srbima ali i deo o priznanju Kosova koje je, kako rekao, "užasno za Srbe".

Vučić je posle revakcinacije u selu Pukovac kod Doljevca, ocenio da je non pejper sastavljao "neko mnogo pametan".

"Vidim da svi demantuju ali više briga mi je zadao ovaj drugi nego prvi non pejper jer je ovaj pisao i smišljao neko mnogo pametan. To je pisao neko ko je fantastično upućen a to je 50-ak ljudi u svetu. Sve ljude poznajem, znate koliko sam puta išao u Brisel da razgovaram o Kosovu i sumnjam na jednu osobu da stoji iza toga. Reč je o jednoj fantastično pametnoj ženi", kazao je Vučić.

Dodao je da će tek analizirati političke motive takvog teksta s obzirom da kako je rekao, dijalog sa predstavnicima Prištine počinje "tek" 11. maja.

"Nama to niko nije pokazao, videćemo šta se tu poručuje nama a šta drugoj strani. To nije izbačeno tek tako, nisam slučajno rekao kad sam se revakcinisano da sam noćas imao povišen pritisak zbog tih nepostojećih papira", rekao je predsednik Srbije.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay.com