Rusija i Kina su pojačale kampanje dezinformisanja u cilju promovisanja svojih vakcina protiv kovida-19 i diskreditovanja cepiva proizvedenih na Zapadu, navodi se u izveštaju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) i ocenjuje da Srbija ima važnu ulogu u promovisanju kineske "diplomatije vakcina".

Sa početkom imunizacije protiv kovida-19 u svetu, vakcina je postala "roba" u globalnoj javnoj diplomatiji, a od početka 2020. pojačane su i državne kampanje dezinformisanja, posebno protiv vakcina napravljenih u zapadnim zemljama.

"Diplomatija vakcina je poptuno zamenila diplomatiju maski", navodi se u izveštaju EEAS o narativima i dezinformacijama u vezi s pandemijom, za period od decembra 2020. do aprila 2021.

Na Zapadnom Balkanu, teorije zavere o pandemiji pratile su globalne narative, uključujući dezinformacije o farmaceutskoj industriji i poreklu virusa, a pojačane su sa zvaničnim početkom imunizacije stanovništva.

Važnu ulogu kao kanali distribucije tih narativa i dalje su imali društveni mediji, posebno Fejsbuk i aplikacije za slanje poruka, navodi se u izveštaju.

Dezinformacije o bezbednosti vakcina i neželjenim efektima, posebno zapadnih vakcina, širene su i preko mejnstrim i tradicionalnih medija, što je doprinelo padu poverenja u vakcine i imunizaciju.

"U kontekstu kovida-19, kineski mediji i zvaničnici su široko promovisali snabdevanje i planiranu proizvodnju kineske vakcine u Srbiji, što odražava važnu ulogu te zemlje u promovisanju kineske diplomatije vakcina i ukupne pozitivne slike na Zapadnom Balkanu", ocenjuje EEAS.

U izveštaju se podseća i da se Ruski fond za direktne investicije takođe aktivno angažovao u regionu, promovišući isporuke vakcine Sputnjik V, na primer u Srbiji, i "kapitalizujući nedavne odluke nekih vlada u regionu o nabavci ili autorizaciji ruske vakcine".

Proruski mediji u regionu, kao na primer Sputnjik Srbija, nastavili su da grade pozitivan narativ o ruskoj vakcini, "koristeći svaku priliku da diskredituju zapadne vakcine", posebno kompanija Biontek/Fajzer i AstraZeneka, kao i evropski proces odobrenja i interne distribucije vakcina.

EEAS navodi da je pojačano širenje dezinfomracija o vakcinama doprinelo širenju straha i nepoverenja u sve vrste vakcina, a na meti kampanja dezinformisanja su i EU i zemlje članice i njihov način rešavanja krize.

"Rusija i Kina posebno nastavaljaju da intenzivno promovišu svoje vakcine širom sveta. Takozvana 'diplomatija vakcina' u kombinaciji sa dezinformacijama i manipulacijama ima za cilj da potkopa poverenje u vakcine napravljene na Zapadu, institucije EU i njihove strategije vakcinacije", ocenjuje se u izveštaju.

I Moskva i Peking, dodaje se, koriste državne medije i društvene mreže, uključujući zvanične diplomatske naloge, da postignu te ciljeve.

"Ruski zvaničnici ne samo da promovišu vakcinu Sputnjik V, nego šalju i antagonističke poruke koristeći dezinformacije da optuže Zapad i EU za sabotiranje ruske vakcine", navodi EEAS i dodaje da su proruski mediji pokušavali da podriju poverenje javnosti u Evropsku agenciju za lekove i dovedu u sumnju njene procedure i političku nepristrasnost.

Time su želeli da potkopaju i fragmentiraju zajednički evropski pristup obezbeđivanju zaliha vakcina.

EEAS za Kinu kaže da nastavlja da promoviše svoje vakcine kao "globalno javno dobro", naglašavajući njihovu pristupačnost i stabilno snabdevanje i predstvaljajući ih kao pogodnije za zemlje u razvoju i Zapadni Balkan.

Istovremeno je u kineskim medijima pod kontrolom države odgovor Zapada na pandemiju negativno prikazivan, oslanjajući se na obmanjujuće narative da bi bacili sumnju na bezbednost zapadnih vakcina i poreklo virusa.

Izvor: EEAS

Foto: Beta/Vlada Srbije