Ministar finansija Srbije Siniša Mali potpisao je 10. maja ugovore za dva zajma ukupne vrednosti 234,6 miliona evra sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žanom Lujem Falkonijem, regionalnom direktorkom za Evroaziju Francuske agencije za razvoj (AFD) Sesil Kupri i regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan Lindom van Gelder.

Ugovori su potpisani za programski zajam za javne politike za klimatske promene i zajam za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji primenom višefaznog programskog pristupa.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić koja je pre toga razgovala sa Sesil Kupri.

Brnabić je novinarima rekla da se oba sporazuma tiču životne sredine i deo su Zelene agende i Srbije i EU.

Objasnila je da se prvi sporazum odnosi na pogramski zajam za javne politike za klimatske promene i u vredanosti je 132,6 miliona evra, od čega EBRD daje 82,6 miliona a AFD 50 miliona.

Zajam za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji regulisan je drugim sporazumom vrednosti 102 miliona evra, a sufinansiraju ga AFD i Svetska banka sa po 51 milion.

Vlada Srbije je, po rečima premijerke, postavila životnu sredinu kao jedan od tri ključna prioriteta i to u tri oblasti - upravljanje čvrstim otpadom, što podrazumeva zatvaranje nelegalnih deponija, čišćenje i odnošenje smeća preko transfer stanica na sanitarne deponije i proširenje sanitarnih deponija, zatim izgradnja postrojenja za prečišćavanje optadnih voda i praćenje kvaliteta vazduha.

Istakla je da je cilj da se modernizuje železnički sektor u Srbiji, da se digitalizacijom poveća njegova efikasnost, kao i upravljanje železničkom imovinom.

"Odnosi Srbije i Francuske svakim danom jačaju", kazala je Brnabić i navela da u Srbiji posluje 120 francuskih kompanija koje zapošljavaju 12.000 ljudi.

Dodala je da je godišnja trgovinska razmena dve zemlje dostigla 1,1 milijardu evra i da je u 2020, pored otežanog poslovanja u vreme pandemije korona virusa, opala za samo 5,4%.

Izvor: Beta

Foto: Beta