Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je 14. maja u Beogradu da mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu mogu da budu očuvani jedino relativno brzim ulaskom svih zemalja regiona u EU. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da odnosi između Srbije i EU nisu uvek idealni ali da će Srbija ostati na evropskom putu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s predsednikom Srbije, Pahor je rekao da Slovenija, koja 1. jula preuzima šestomesečno predsedavanje Uniji, želi da upozori lidere 27 članica EU ukazivanjem na potrebu nove strategije proširenja koja treba da istakne geopolitičku dimenziju tog procesa.

"To upozorenje, taj geopolitički pristup je prilično bitan ako Brisel želi da ga razume. Neka osetljiva bilateralna pitanja među državama u regionu bila bi lakše rešena ili bi postala nebitna u slučaju ulaska svih zemalja u EU u što kraćem vremenu", kazao je Pahor.

Naveo je da inicijativa Brdo-Brioni, u okviru koje će 17. maja biti održan samit lidera EU i regiona u Brdu kod Kranja, treba da ukaže da proširenje Unije mora da se odvija brže, da Brisel mora da ima pred očima ceo prostor Zapadnog Balkana i da bi bilo "odlično kad bi sve zemlje regiona ušle više ili manje istovremeno u EU".

Pahor je dodao da bi u tom slučaju neki problemi u regionu "možda ostali", ali da bi ih bilo lakše rešiti posle ulaska tih zemalja u EU.

On je rekao da na samitu inicijative Brdo-Brioni očekuje "otvoren i konstruktivan razgovor", dolazak do zaključaka, a možda i do "neke sveže deklaracije koja će podstaći ubrzano proširenje EU i sprovođenje reformi u tim zemljama".

Pahor je kazao da postoje "dve vrste zabrinjavajućeg umora" - u EU u vezi s procesom proširenja, i u mnogim zemljama Zapadnog Balkana, po pitanju reformi.

"Nema poverenja u evropsku perspektivu kao pre 10 ili 15 godina, to nije u interesu ni EU ni ljudi i lidera na Zapadnom Balkanu", naveo je slovenački predsednik.

Dodao je da ne veruje da je na Balkanu moguća mirna promena granica i dodao da bi taj proces "možda mirno počeo, ali se ne bi tako završio".

"Ako želimo da izbegnemo ta pitanja, najbolje je da uverimo 27 država EU da je proširenje na taj deo Jugoistočne Evrope rešenje ne samo za mir i bezbednost, nego i za blagostanje, kako u tom delu Evrope, tako i u EU. To shvatanje želimo da podupremo među liderima država EU koji će u ponedeljak sedeti s liderima Zapadnog Balkana", rekao je Pahor.

Pahor je kazao da Srbija i Slovenija imaju odlične odnose, političke, privredne, kulturne i druge.

"To je perspektiva i za sve druge bilateralne odnose u tom divnom, ali komplikovanom delu Jugoistočne Evrope. Jedino ako krenemo putem pomirenja i reformi, možemo da očekujemo brže proširenje EU koja će u tome videti i svoj interes", naveo je predsednik Slovenije.

Vučić: Nisu odnosi sa EU uvek idealni ali ostajemo na evropskom putu

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da odnosi između Srbije i EU nisu uvek idealni ali da će Srbija ostati na evropskom putu, jer je to najbolji put za nju.

"Mi se nalazimo na evropskom putu. Ne postoje uvek idealni odnosi, ali to je najbolji put za Srbiju", rekao je Vučić nakon razgovora sa slovenačkim predsednikom.

Vučić je dodao da Srbija zdušno i snažno podržava i ostale države na evropskom putu i otvaranje pregovora i sa Albanijom i sa Severnom Makedonijom.

"Srbija nije imala ništa protiv ni vizne liberalizacije za Prištinu. Uvek smo podržavali i BiH i Crnu Goru na evropskom putu, jer je važno da svi zajedno brinemo o tome, jer smo tu jedni sa drugima i pored drugih", rekao je on.

Vučić je takođe pozvao slovenačke novinare i članove delegacije da se vakcinišu u Srbiji, ukoliko to već nisu uradili, jer je to način da Srbija uzvrati EU na podršci u proteklim godinama.

Vučić: Licemerne tvrdnje dela Zapada o nepromenljivosti granica

Predsednik Srbije izjavio je i da je deo zapadnih zemalja "licemeran" kada sada kaže da nema promena granica, napominjući da je za Srbiju jedini prinicip međunarodno pravo i povelja Ujedinjenih nacija, dok su ostali "lažni i nepostojeći".

"Ti lažni principi služe da bi se nama nametnule odluke. Nemam problema sa tim, samo recite - vi Srbi ste poraženi, mi smo vas zgazili i morate da slušate a onda ćemo mi da razmislimo. To nije baš fer i pošten pristup, ali je bar istinit", rekao je Vučić, u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Slovenije.

Vučić je rekao da je to njegov odgovor na poruke iz nekih zemalja da nema promena granica, navodeći da se to ne odnosi na Pahora koji je "iskreni prijatelj Srbije već na one koji pričaju o principima a ni jednog se nikad nisu držali".

Kako je rekao, takvi su menjali granice Srbije i pre toga je bombardovali bez odluke UN.

Prema njegovim rečima, Srbija će se držati stvarnih prinicipa, kao što nije priznala da je Krim deo Rusije, niti "priznaje secesije koje se odvijaju svuda".

Vučić je rekao i da se Srbija po pitanju Kosova zalaže za dijalog jer se, kako je ocenio, zamrznuti konflikti završavaju "stotinama i stotinama mrtvih".

"Zalažemo se da vodimo dijalog sa Prištinom pod okriljem Brisela. Bili smo spremn za dijalog u maju, bićemo spremni u junu i uvek, jer smatramo da nijedan zamrznuti konflikt nije dobar. Vidite kako se oni završavaju, svakih pet godina ih neko odmrzne i završavaju se sa stotinama i stotinama mrtvih. To nama nije potrebno", kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Pahorom.

Vučić je naveo da je sa Pahorom razgovara o svim ključnim regionalnim pitanjima, kao i o evrointegracijama Srbije i bilateralnim odnosima dve zemlje.

On je ukazao da je uloga Slovenija na Zapadnom Balkanu važna, a da je održavanje stabilnosti i mira za Srbiju od ključnog značaja.

"Slovenija predsedava EU od jula i važna nam je podrška na evropskom putu", dodao je on.

Izvor: Beta

Foto: Beta