Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je svih 30 članica NATO, uključujući SAD, predano misiji Kfora na Kosovu i da za Kfor nema promene mandata. Stoltenberg je u Briselu, posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandom Vučićem, ponovio i da je za bilo kakvu promenu mandata Kfora potreban pristanak svih članica NATO.

Aleksandar Vučić je posle razgovora 17. maja na zajedničkoj konferenciji za medije istakao da je od generalnog sekretara NATO dobio uveravanja u pogledu bezbednosti i zaštite na Zapadnom Balkanu.

"A kad je reč o nekim glasinama", dodao je Vučić, "Stoltenberg je bio veoma jasan u pogledu neophodnosti da se očuva mir i stabilnost u regionu, a što je usredsređeno na ulogu Kfora u očuvanju stabilnosti".

Stoltenberg je na pitanje kako NATO gleda na najave nekih zemalja na Zapadnom Balkanu, posebno Hrvatske, da povećaju broj vojnika u sastavu Kfora, uzvratio da se o tome sve članice NATO dogovaraju u saglasnosti sa smernicama koje su usaglašene od svih u Atlantskom savezu na temelju mandata utvrđenog rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, što se odnosi i na Hrvatsku.

Svaka promena mandata Kfora mora biti jednoglasno odobrena od 30 članica NATO, podvukao je Stoltenberg.

Vučić je ocenio veoma korisnim i uspešnim razgovore sa Stoltenbergom, a posebno je naglasio potpunu rešenost Srbije da nastavi dijalog s Prištinom u cilju postizanja kompromisnog rešenja.

Dijalog Beograd-Priština je, predočio je generalni sekretar NATO, najbolji okvir za nalaženje rešenja koje će ispoštovati prava svih zajednica i izgraditi trajni mir i NATO poziva dve strane da nastave dijalog.

Kako je naveo čelnik Atlantskog saveza, razmotreni su mnogi bezbednosni izazovi s kojima se suočava Zapadni Balkan, i NATO je posvećen očuvanju mira i bezbednosti u regionu, Kfor obezbeđuje sigurnost i bezbedne uslove za sve zajednice na Kosovu na temelju mandata Saveta bezbednosti UN.

NATO je rešen da izgradi snažno partnerstvo sa Srbijom i potpuno poštuje neutralnost Srbije, a "Srbija kao suverena nacija ima pravo da odlučuje o sopstvenom putu", zaključio je Stoltenberg.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 13. maja da jedna velika sila uskoro kreće sa zvaničnim zahtevom da se sa Kosova povuku Kfor i UNMIK što bi bila "apsolutna katastrofa za nas" i istakao da će zamoliti generalnog sekretara NATO da založi svoj uticaj u zapadnoj alijansi da se to ne desi.

Vučić je rekao da je su to obaveštajni podaci dobijeni iz oficijelnih izvora i da ne može više od toga da kaže.

Predsednik Srbije je dan kasnije za TV Prva rekao da postoje dve opcije na Kosovu - "da se povuku Kfor i Unmik, a da ostane američka baza Bondstil, ili da "ne postoji ni Bondstil, a to bi značilo da bi albanska vojska zauzela granice prema centralnoj Srbiji".

On je rekao da je to što tvrdi "obaveštajni podatak" i da "jedna velika sila to traži", ali nije hteo da potvrdi da je to zahtev SAD.

Na izjave predsednika Srbije, odgovorio je neimenovani zvaničnik NATO koji je za portal EURACTIV rekao da NATO ostaje privržen stabilnosti Zapadnog Balkana i da članice alijanse sve odluke, uključujući i one koje se odnose na misiju Kfor, donose konsenzusom.

"Naša misija Kfor utemeljena je Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. kako bi obezbedila sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. Sve odluke u NATO, uključujući i one koje se odnose na Kfor, donosi konsenzusom svih 30 saveznica", članica alijanse, naglasio je taj zvaničnik.

Izjave predsednika Srbije demantovala je i portparolka Misije UN na Kosovu (Unmik) Sanam Dolatšahi, rekavši da je za izmene i dopune mandata Privremene civilne administracije te Misije neophodna odluka Saveta bezbednosti UN.

"Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN utvrđuje mandat međunarodnog civilnog i bezbednosnog prisustva na Kosovu i svako prilagođavanje misije zahteva odluku Saveta bezbednosti", navela je Dolatšahi.

Misija UN na Kosovu uspostavljena je 1999. godine, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, usvojene u junu 1999. godine. Kfor, međunarodne mirovne snage pod vođstvom NATO, na Kosovu su raspoređene u istom mesecu, nakon povlačenja srpskih snaga, takođe na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Izvor: Beta

Foto: Beta