Srpski autor Dejan Tijago Stanković jedan je od 13 dobitnika ovogodišnje Nagrade Evropske unije za književnost za roman "Zamalek".

Nagrada EU za književnost (EUPL) odaje priznanje piscima beletristike iz Evropske unije i šire.

Uključujući 41 članicu programa EU Kreativna Evropa, nagrada slavi 41 izvanredan novi književni talenat tokom ciklusa od tri godine, navedeno je u saopštenju EUPL.

"Ističući kreativnost i neizmerno i raznoliko bogatstvo savremene evropske književnosti na polju beletristike, nagrada ima za cilj da promoviše cirkulaciju literature u Evropi i podstakne veće interesovanje za nenacionalna književna dela", saopštio je EUPL.

Laureate za 2021. godinu za svaku zemlju izabrao je nacionalni žiri stručnjaka u oblastima književnosti, izdavaštva i knjižarstva. Spisak svih dobitnika ovogodišnje nagrade objavljen je na sajtu EUPL.

Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu Mari Gabrijel i ministarka kulture Portugalije Grasa Fonseka čestitale su pobednicima.

"Nagrada EU za književnost slavi i promoviše neverovatnu kreativnost i raznolikost koje se mogu naći na evropskoj savremenoj književnoj sceni. Neizmerna vrednost književnosti sada je očiglednija nego ikad ranije. Živeći u senci kovida više od godinu dana, knjige su postale neophodne", rekla je Gabrijel.

Prema rečima ministarke Fonseka nagrađeni autori postali su deo časne liste dobitnika nagrade Evropske unije za književnost.

"Neka njihova mašta svojim radovima i talentom i dalje poboljšava našu stvarnost", rekla je Grasa Fonseka.

Nagradu EUPL organizuje Konzorcijum udruženja koji čine Evropsko veće pisaca (EVC), Federacija evropskih izdavača (FEP) i Evropska i međunarodna federacija prodavaca knjiga (EIBF), uz podršku Evropske komisije.

Žiri EUPL za Srbiju je napisao da je "Zamalek" knjiga "vešte jezičke imaginacije" i "izuzetno uverljiva književna priča".

"To je majstorski ispričani roman koji će, osvojivši srpsku publiku, sigurno ući pod kožu čitaocima širom Evrope", ocenio je žiri.

Izvor: Beta, EUPL

Foto: EUinfo centar