Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je sa evropskim zvaničnicima u Briselu imala vrlo konstruktivne razgovore o reformama, regionalnoj saradnji, dijalogu Beograda i Prištine.

Brnabić je rekla da je u Briselu 18. maja razgovarala sa visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom, izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i evroposlanicima Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom, koji je i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Premijerka je rekla novinarima u Briselu da je zadovoljna razgovorima i da su teme pre svega bile reforme u Srbiji na njenom evropskom putu, vladavina prava, implementacija preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije ODIHR, dijalog sa Prištinom i ono što Srbija radi na principu regionalne saradnje.

Ona je rekla da je prenela evropskim zvaničnicima da smatra da je dijalog u najboljem interesu i Beograda i Prištine i čitavog regiona i da u EU postoji frustracija jer je prvi sastanak u okviru dijaloga pomeren zbog Prištine. Izrazila je nadu da će prvi sastanak biti zakazan tokom juna.

"Ja sam ponovila da je dijalog u najboljem interesu ne samo ljudi koji žive na tom prostoru već čitavog regiona, to je jedna stvar od koje zavisi čitava regionalna stabilnost tako da je uvek bolje razgovarati", rekla je Brnabić uoči večere lidera Zapadnog Balkana sa Borelom.

Rekla je da Srbija nastavlja da radi sa raznim međunarodnim organizacijama oko toga da bi se mediji i novinari u Srbiji osećali bezbedno i zaštićeno, i naglasila da je cilj Srbije da bude skinuta sa liste zemalja koje ne ispunjavaju standarde antikorupcijske grupe Greko, Saveta Evrope.

Dodala je da je razgovarala i o drugim stvarima vezanim za osnovna prava, dodajući da Srbija jako dobro radi i da se nada da će non-pejper o vladavini prava biti mnogo bolji nego što je bio ranije.

Brnabić je rekla da na večeri sa visokim predstavnikom Borelom očekuje da će lideri Zapadnog Balkana otvoreno govoriti o saradnji, zajedničkim projektima, investicionom planu EU za Zapadni Balkan koji iznosi devet milijardi evra i koji je važan za ceo region.

"Volela bih da pričamo o tim konstruktivnim temama više i o tome šta možemo da uradimo za naše građane, a manje o temama koje nas razdvajaju a svakako će biti i tih tema", rekla je Brnabić.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kratko je preko Tvitera saopštio da se sastao sa premijerkom Brnabić i izrazio zadovoljstvo sastankom.

"Dobar sastanak sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Briselu danas. Govorili smo o razvoju događaja u regionu i kako dalje unaprediti regionalnu saradnju, kao i o narednim koracima u dijalogu" Beograda i Prištine, napisao je Lajčak.

Tanja Fajon i Vladimir Bilčik su u odvojenim porukama putem Tvitera saopštili da je na sastanku sa premijerkom Srbije bilo reči o međustranačkom dijalogu u Srbiji o izbornim uslovima.

Bilčik je naveo da je susret bio "veoma konstruktivan i otvoren"  i da je bilo reči o "narednim koracima u međupartijskom dijalogu i reformama u Srbiji na njenom putu u EU". "Vrlo sam zadovoljan zbog saznanja da premijerka mere vezane za međustranački dijalog smatra važnim prioritetom", napisao je Bilčik.

Tanja Fajon je napisala da je sa premijerkom Brnabić "razmotren napredak u međustranačkim pregovorima opozicije i vlasti za poboljšanje uslova za demokratske, slobodne i poštene izbore u Srbiji", dodajući da oni "teku dobro".

"Saglasili smo se da moramo uložiti sve napore u poboljšanje političkog dijaloga u državi i učiniti sve da Srbiju što pre pripremimo za ulazak u EU. Sa reformama, efikasnom pravnom državom, slobodom medija. Evropski put je ključan za stabilnost, mir i napredak u regionu", napisala je slovenačka evroposlanica Tanja Fajon.

Izvor: EURACTIV.rs, Beta

Foto: Vladimir Bilčik, Tviter