Potpredsednik Evropskog pokreta Vladimir Međak izjavio je da od 25. marta, kada je usvojen poslednji izveštaj Evropskog parlamenta (EP) o Srbiji, nije ništa urađeno na sprovođenju preporuka evroparlamentaraca koje se tiču evrointegracija naše zemlje. Međak je ocenio da vlast u Srbiji nije zaista zainteresovana za članstvo u EU i da joj ovakva situacija odgovara jer može da uživa neke privilegije a ne mora da primenjuje evropska pravila.

Međak je agenciji Beta kazao 26. maja da su vlasti u Srbiji u protekla dva meseca prekinule s ofanzivnom retorikom protiv Evropske unije, ali da suštinski nisu učinili nijedan značajan potez koji bi ukazao da se Srbija nalazi na putu ka članstvu u EU.

"Možda će do nekih pomaka doći, ali tek u decembru, pred izbore. Sada se radi na promeni Ustava, ali ustavni amandmani neće obezbediti nezavisnost pravosuđu. Vladavina prava bi našu vlast politički koštala", ocenio je ekspert evropskih integracija.

Dodao je da je krajnji zahtev poglavlja 23 da se dokaže da je pravosuđe nezavisno, "što neće biti moguće".

"Amandmane su pisala NN lica iz Ministarstva pravde, iako je po našem Ustavu to posao parlamenta uz pomoć pravnih eksperata. Ti ustavni amandmani nikada zvanično nisu dostavljeni Skupštini Srbije, a svi pričaju o njima kao da će sutra biti usvojeni", naveo je Međak.

Naglasio je da amandmani samo izmeštaju mesto političke kontrole pravosuđa iz Skupštine na Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaštva koje će kontrolisati ljudi koje izabere parlament.

"Da bi pravosuđe bilo nezavisno morala bi da se eliminiše politička kontrola", ocenio je on.

Prema Međakovim rečima, tek pre par dana su usvojene pregovaračke pozicije u poglavljima 10 (informaciono društvo i mediji), 15 (energetika) i 16 (porezi) koje su trebale da budu usvojene pre tri-četri godine.

"Suština našeg puta ka EU je da pravosuđe bude nezavisno. Bez nezavisnog pravosuđa ne može biti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Zato razrešenje kriminalnih afera, kao što su Krušik, Jovanjica, Telekom i Savamala, i dalje tapka u mestu", rekao je Međak.

Dodao je da EP zahteva od vlasti u Srbiji da naprave strateški plan borbe protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije, ali da na tome do sada nije ništa urađeno.

"U vlasti je trenutno aktuelna borba unutar Srpske napredne stranke (SNS), tako da se na organizovani kriminal zaboravilo", kazao je Međak.

Na pitanje Bete, da li je aktuelna vlast zaista zainteresovana da Srbija postane članica EU, Međak je kazao da - nije.

"Naša vlast je dovoljno blizu EU da može da uživa određene privilegije, ali je istovremeno i dovoljno udaljenja da ne mora da primenjuje evropska pravila", zaključio je potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji.

Izvor: Beta

Foto: Beta