Kina i EU su partneri, ne konkurenti, i saradnja bi pomogla obema stranama, rekao je šefu poljske diplomatije ministar spoljnih poslova Kine koja traži podršku nakon što je investicioni sporazum te zemlje i EU "stavljen na čekanje".

Poljski ministar Zbignjev Rau rekao je da njegova zemlja veruje da je investicioni sporazum Kina-EU koristan za obe strane koje treba da se "pravilno nose sa nesuglasicama", navodi se u saopštenju kineske vlade, preneo je Blumberg.

Rau i ministri spoljnih poslova Srbije, Mađarske i Irske borave od 29. do 31. maja u Kini na poziv kineskog kolege Vanga Jia.

Evropski zakonodavci velikom većinom ovog meseca su usvojili rezoluciju kojom se zadržava ratifikacija investicionog sporazuma sa Kinom kao odgovor na sankcije članicama EU.

Kina je uzvratila SAD, Velikoj Britaniji i EU zbog sankcija povezanih sa navodima o kršenju ljudskih prava u Sinđijangu.

Kako se navodi, investicioni sporazum EU-Kina smatran je dokazom nezavisnosti EU od SAD i sposobnosti Kine da sarađuje sa američkim saveznicima koji su usvojili mnogo umereniji pristup.

Stavovi prema Kini u nekoliko evropskih prestonica su manje povoljni nego ranije, nakon što je epidemija korona virusa podstakla niz diplomatskih sporova.

Kinu na globalnom nivou kritikuju zbog načina na koji se odnosi prema Ujgurima, inače muslimanima, i drugim manjinama.

Peking odbacuje kritike i kaže da nastoji da se bori protiv terorizma i za unapređenje egzistencije manjina.

U saopštenju kineske vlade navodi se da je Rau rekao da Poljska razume i poštuje legitimna prava i interese Kine i želi da uloži napore u "zdrav razvoj odnosa EU-Kina".

Takođe Poljska pozdravlja kineske investicije i ne želi da usvoji diskriminatorne mere protiv kineskih kompanija, rekao je Rau dodajući da ta zemlja želi i da poveća poljoprivredni izvoz u Kinu.

Na sastanku sa Selakovićem Vang je rekao da Kina podržava planove svojih proizvođača vakcina protiv kovida da razgovaraju sa Srbijom o zajedničkoj proizvodnji u toj evropskoj zemlji.

Kako prenosi Blumberg, dve strane su se složile oko ubrzavanja saradnje u infrastrukturi i energetici, uključujući na projektu pruge Beograd-Budimpešta u Srbiji koji se uglavnom finansira zajmovina iz Kine.

Kineska saradnja sa zemljama centralne i istočne Evrope fokusirana je na ekonomiju i trgovinu i pomoći će uravnoteženju razvoja Evrope, rekao je Vang, prenosi Blumberg.

Izvor: Bloomberg.com

Foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova Srbije