Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je 2. juna da se polovina propisa koje Srbije mora da usvoji u procesu pristupanja EU odnosi na poljoprivredu, odnosno poglavlje 11 o poljoprivredi i ruralnom razvoju, poglavlje 12 o bezbednosti hrane, veterinarskoj i fitosanitarnoj politici i poglavlje 13 o ribarstvu.

"U procesu pristupanja EU poljoprivreda je jedan od sektora koji je najugroženiji, najosetljiviji i najranjiviji, mislim na poljoprivredne proizvođače, ali će zato korist koja će se desiitu u trenutku usvajanja klastera 5, koji obuhvata i poglavlja 11, 12 i 13, biti neverovatna", kazao je on u dijalogu sa članovima Nacionalnog konventa o EU.

Nedimović je istakao da se procenjuje da će Srbija kada postane član EU imati poljoprivredni budžet u visini tri ili četiri budžeta koji je poljoprivrednicima sada na raspolaganju.

Najavio je i da će Vlada Srbije 3. juna usvojiti predlog zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda za koji očekuje da će pomoći proces pristupanja srpske poljoprivrede EU, odnosno usvajanju poglavlja koja se odnose na agrar.

Ministar poljoprivrede je kazao da su dokumenta u vezi sa poglavljem 11 poslata Evropskoj komisiji i da ne očekuje probleme u vezi sa time.

Ocenio je da je u okviru toga najvažniji IPARD program.

"Ne mogu da se pohvalim da nam je relaizacija maestralna... a akreditovali smo još mere ruralni turizam i tehničku pomoć", kazao je Nedimović.

Kao problem Ministarstva poljoprivrede u realizaciji IPARD programa naveo je to što zbog pandemije nema dovoljno ljudi koji bi se bavili terenskim kontrolama.

Ocenio je i da je poglavlje 12 o bezbednosti hrane "najosetljiviji i najteži deo za Ministarstvo poljoprivrede i uradićemo sve da se nakon usvajanja zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda maksimalno otkoči proces".

Podsetio je da je deo koji se odnosi na suzbijanje klasične kuge svinja urađen i da je još 2019. ukinuta vakcinacija, ali da se još uvek čeka valorizacija EU onoga što je urađeno.

"Afrička kuga svinja nam toliko preti da može sve da sruši za pet minuta", rekao je Nedimović ističući da je nužna pomoć EU kako bi se to sprečilo, jer ta bolest u Srbiju dolazi iz Rumunije i Bugarske.

Nedimović je zaključio da će se u trenutku kada se bude valorizovalo sve što se radi u procesu pristupanja EU i dobije podrška Unije, kroz poljoprivredu najviše videti koliko je EU važna za običnog čoveka.

Izvor: Beta

Foto: Beta