Grčka je odlučila da dopusti unapređenje statusa trgovinskog predstavništva Kosova u Atini, a o mogućnosti priznavanja njegove nezavisnosti se i ne razgovara - piše atinski list Katimerini povodom posete šefa grčke diplomatije Nikosa Dendijasa Prištini 4. juna.

List navodi da Dendijas ide u Prištinu "u posebno kritičnoj fazi, kada je Atina pod pritiskom u vezi s nivoom grčkih diplomatskih odnosa sa Kosovom".

"Iako se o mogućnosti priznavanja te zemlje (Kosova) ne razgovara u Atini, odlučeno je da se unapredi status kosovskog trgovinskog predstavništva koje radi u Atini", tako da će to predstavništvo, saznao je "Katimerini", "posle unapređenja moći će da razgovara i o političkim pitanjima na nivou direkcija Ministarstva spoljnih poslova".

Međutim, ukazao je list, predstavništvo Kosova "neće imati pristup hijerarhiji Ministarstva (spoljnih poslova Grčke) - ministru, zameniku ministra, generalnom sekretaru, političkom direktoru, niti će moći da koristi kosovske simbole i zastavu".

"Dobro obavešteni izvori ističu da je ovo možda poslednji ustupak koji Atina može dati Prištini u ovoj fazi", piše Katimerini.

List objašnjava da bi grčko priznavanje nezavisnosti Kosova bilo "izuzetno teško iz dva glavna razloga": "pre svega zato što bi to bio presedan koji je direktno povezan sa situacijom na (podeljenom) Kipru" i "jer bi to oslabilo grčki argument za poštovanje međunarodnog prava, posebno prema Turskoj" s kojom se Atina spori oko teritorijalnih i pravnih pitanja.

Katimerini povodom unapređenje statusa trgovinskog predstavništva Kosova u Atini piše da "ta, čak i ograničena promena politike Atine prema Prištini, svedoči o pritiscima važnih zapadnih aktera za potpuno preoblikovanje balkanske politike (Grčke)".

List ocenjuje da je ipak "sigurno da grčka strana deluje pozitivno" i "napominje da se poslednjih nedelja i u Beogradu mnogo razgovaralo o kontaktima Atine i Prištine".

U članku piše da "Kosovari pripremaju toplu dobrodošlicu Dendijasu" koji će se sastati sa "celokupnim političkim i državnim vrhom": s predsednicom Vjosom Osmani-Santriu, premijerom Aljbinom Kurtijem, predsednikom Skupštine Glaukom Konjufcom i s potpredsednicom Vlade i ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervala-Švarc.

List navodi da se, po saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Grčke, očekuje da će se razgovori Dendijasa u Prištini fokusirati na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, dijalog Beograd-Priština i ekonomsku saradnju Kosova i Grčke, uglavnom u energetskom sektoru.

Ministar će se sastati i s Grcima angažovanim u međunarodnim organizacijama u Prištini.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP