Ministri spoljnih poslova Srbije i Poljske Nikola Selaković i Zbignjev Rau istakli su 11. juna u Varšavi opredeljenost dve zemlje za jačanje sveukupne saradnje.

Selaković je u razgovoru sa poljskim kolegom rekao da je Srbija zainteresovana da sarađuje sa državama članicama Višegradske grupe, kako bilateralno, tako i u okviru te inicijative, koja okuplja Poljsku, Mađarsku, Slovačku i Češku.

Selaković i Rau potpisali su u Varšavi Memorandum o razumevanju između dva ministarstva i Program saradnje u oblasti kulture, obrazovanja i nauke za period 2021-2024. godine.

Ministri su se založili za unapređenje ekonomske saradnje i složili se da je realan cilj da nivo spoljnotrgovinske razmene za dve godine premaši dve milijarde evra, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Kada je u pitanju proces evropskih integracija Srbije, Selaković je zahvalio na aktivnoj podršci i stavu Poljske da je Srbiji i čitavom regionu Zapadnog Balkana mesto u Uniji.

On je ukazao na značaj regionalnog formata - Višegradske grupe (V4) i rekao da Srbija prepoznaje bliskost sa državama članicama V4, te da ima interes da sa njima sarađuje kako bilateralno, tako i u okviru te inicijative.

Selaković je govorio o inicijativi "mini šengen" koja ima za cilj da se kroz ekonomsko povezivanje i saradnju regiona doprinese stabilnosti na Balkanu i relaksiranju političkih odnosa.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Selaković je istakao opredeljenost Srbije za nastavak dijaloga, ali da je skeptična prema spremnosti druge strane za sprovođenje dogovorenog, ponovivši stav da bi postizanje kompromisa bilo jedino održivo rešenje.

Ministri su razgovarali i o održavanju političkih konsultacija u oblasti bilateralnih odnosa, regionalne i multilateralne saradnje, procesa evropskih integracija i bezbednosnih politika, kao i o intenziviranju saradnje u kulturi i obrazovanju i većem povezivanju poljskih i srpskih gradova.

Selaković je dvodnevnu posetu Poljskoj počeo 10. juna susretima sa predsednicom Sejma Elžbjetom Vitek, predsednikom parlamentarnog Odbora za spoljne poslove Marekom Kuhćinjskim i sa državnim sekretarom i šefom Biroa za međunarodnu politiku u kabinetu predsednika Poljske Kšištofom Ščerskim.

Šef srpske diplomatije rekao je da je u tim susretima bilo reči o bilateralnoj saradnji Srbije i Poljske, produbljivanju ekonomske saradnje i evrointegracijama Srbije.

Selaković je rekao da su razmotrena i regionalna pitanja koja su vezana za stanje na Zapadnom Balkanu i načini da Poljska svojom aktivnom ulogom i stavom da pomogne čitavom regionu i Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Rekao je da je dogovoreno da se počne sa pripremama za posetu poljskog predsednika Andžeja Dude Srbiji te da će prilikom te posete biti održan i biznis-forum koji bi "omogućio dolazak poljskih investitora u većem obimu".

"Poljska je država od koje možemo mnogo da naučimo, ona je možda najbolji primer šta znači kad se jedna bivša socijalistička zemlja opredeli za evropske integracije, istraje na svom evropskom putu, a po ulasku u EU maksimalno iskoristi sve one prednosti koje Brisel pruža", rekao je Selaković.

U razgovoru sa državnim sekretarom Kšištofom Ščerskim, Selaković je istakao da je za Srbiju pristupanje EU primarno strateško opredeljenje.

Kako je saopšteno, Selaković je i u tom susretu istakao značaj Višegradske grupe i rekao da Srbija prepoznaje bliskost sa državama članicama V4 i da želi saradnju i u tom formatu. Ministar je rekao da je Srbija spremna da sa Višegradskom grupom ima redovne godišnje sastanke.

"Delimo mišljenje da regionalni formati podstiču saradnju i spremni smo da sa V4 učestvujemo kroz redovne godišnje sastanke u različitim formatima, poput predstojećeg u Poznanju krajem juna", rekao je Selaković.

Selaković se 11. juna u Varšavi sastao i sa poglavarom Poljske pravoslavne crkve, mitropolitom varšavskim i cele Poljske Savom Hricunjakom kojeg je pozvao da poseti Beograd, gde je 1966. godine doktorirao i gde ga je tadašnji patrijarh SPC German rukopoložio za jeromonaha.

Izvor: Beta

Foto: Beta